Energibesparelser SKRIV UD

Designfirma lancerer lys uden kabler

af: Ulrik Blaabjerg, 23-12-16

Efter syv års ihærdig udvikling lancerer lille virksomhed nu forskellige lysprodukter, der kan placeres i bymiljøet uden at der skal graves kabler ned. Det er kombinationen af solceller, batterier, elektronik og LED der gør det muligt at installere lys uden at skulle grave byen op. 

Det er den lille virksomhed out-sider a/s der efter støtte fra ELFORSK og syv års udvikling, drømmer om at indtage verdensmarkedet. De såkaldte pullerter er forsynet med LED-lyskilder, der får elektricitet fra solcelledrevne batterier. 

Om støtten fra blandt andre ELFORSK fortæller adm. direktør hos out-sider Ib Mogensen: "Uden støtten fra ELFORSK var vi ikke kommet i gang. Som lille firma ville vi ikke have haft kræfterne til at løfte den udvikling, der har været påkrævet".

Oven på de syv års ihærdige arbejde med at udvikle teknologien der især egner sig til bymiljøer drømmer man nu om at kunne indtage verdensmarkedet: "Vi har lige sendt foldere ud til alle vores kontakter rundt om i verden og er spændt på reaktionerne", fortæller adm. direktør Ib Mogensen fra out-sider.

De første spæde tanker omkring projektet blev indledt tilbage i 2008. Dengang havde ELFORSK kig på LED-teknologien som en mulig dansk styrkeposition og gav derfor støtte til udvikling af en lysende brosten med LED, solceller og batterier. Projektet gav nyttige erfaringer, men med Danmarks breddegrader kunne stenene ikke trække tilstrækkelig energi til sig fra solen, ligesom at det desuden var for besværligt at udskifte batterierne.

Det var disse erfaringer der ledte til forestillingen om at udvikle pullerter i stedet forklarer Ib Mogensen: "Vi revurderede vores strategi og gik i gang med at udvikle pullerter. De har større flader til solcellerne og lettere adgang til at skifte batterierne. Samtidig var der opstået nye muligheder inden for effektelektronik og dermed optimering af elforbruget for eksempel om natten", fortæller direktøren. 

De lange mørke dage om vinteren i Danmark betyder, at der skal økonomiseres med elforbruget til LED-lyskilderne, men her out-sider også fundet en løsning fortæller Ib Mogensen: "Gennembruddet kom, da pullerterne blev forsynet med mindre mikroprocessorer med ur, så vi kan skrue op og ned for lysmængden, og med bevægelsessensorer, så lyset kan slukkes, hvis gaderne ligger øde hen".

Succesen med de solcelledrevne pullerter betyder blandt andet at pullertlamperne nu kan ses ved cykelstativerne på Nørreport Station samt Skuespilhuset ved Kvæsthusbroen i København. Iværksættervirksomheden har desuden også eksporteret de solcelledrevne LED-lysenheder til olielandet Saudi Arabien – en ordre til tre millioner kroner.

Om eksportmulighederne fortæller Ib Mogensen: "Vores udgangspunkt har været, at hvis teknologien virker i Danmark, så virker den stort set i hele verden. Oslo-Stockholm-Helsinki er nok den nordlige grænse, og jo længere ned, vi kommer i Mellemeuropa, desto mere effektive er solcellerne. I Saudi Arabien har vi haft en udfordring med temperaturer på 50-60 grader, så der har vi indsat særlige batterier, der kan holde til varmen", lyder det fra den tilfredse direktør. 

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.