Politik og regler SKRIV UD

Debat: Skal Danmark forbyde benzin- og dieselbiler?

af: Ulrik Blaabjerg, 23-02-2017
Foto: Colourbox

Salget af elbiler til privatpersoner ramte i januar et absolut lavpunkt med blot seks nyregistrerede elbiler. Flere politiske partier vil nu se på hvad der er den rette vej til mere miljørigtig kørsel på de danske veje. 

Tilbage i december 2015, blev der nyregistreret over 1500 elbiler. Det var umiddelbart inden regeringen fra januar 2016 pålagde elbiler en registreringsafgift. Det betød at der samlet set sidste år, kun blev solgt lidt over 1200 elbiler i Danmark. 

Flere politiske partier ønsker derfor nu, at tage fat på diskussionen om hvordan man finder den rette vej til mere miljørigtig kørsel på de danske veje. Partierne Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre vil for eksempel analysere mulighederne i et forbud mod køb af fossile biler i fremtiden, og har derfor fremsat et beslutningsforslag om en analyse af, hvilke konsekvenser det vil have, hvis Danmark sætter en stopper for salget af nye personbiler, der kører på benzin og diesel i henholdsvis 2025 eller 2030. 

Disse overvejelser har flere af Danmarks nabolande også, der blandt andet diskuterer at indføre en "sidste salgsdato" på benzinbiler. I Sverige anbefalede man EU i efteråret sidste år, at nedlægge forbud mod salg af benzinbiler i 2030.

Miljøordfører i regeringspartiet Venstre, Erling Bonnesen, vil dog ikke være med til at fremsætte et forslag om et forbud mod benzin- og dieselbiler. Han mener at det vil gå ud over børnefamilier og folk i landdistrikerterne, som er afhængige af deres bil, hvis de ikke selv kan vælge deres fartøj. 

Et forbud mod fossilbiler er dog et godt signal mener man i Dansk Elbil Alliance, men en ny registreringsafgift baseret på CO2-udledning vil være endnu klogere, forklarer branchechef Lærke Flader. Det har man gjort i Norge, hvor én ud af tre nye biler er elektriske, fordi den norske registreringsafgift er baseret på bilernes CO2-udledning og vægt fremfor bilernes værdi. 

Endnu er der ikke truffet nogle bindende politiske beslutninger, men debatten er skudt i gang af de involverede parter i sagen. En debat der forventes at forløbe over de kommende år.

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.