Forsyning og VE SKRIV UD

Flydende solenergi i vækst på markedet for vedvarende energi uden for kysterne

af: Rebecca Holck Rosenberg, 30-07-2018
Kilde: Colourbox

Det norske rådgivningsfirma Multiconsult mener, at der er potentiale i nichemarkedet for flydende solcelleanlæg. Det fortæller de i en pressemeddelelse i onsdags.

Flydende solceller forventes nemlig ifølge pressemeddelelsen at stige i år med en global kapacitet fra 118 MW til 643 MW. Det er særligt store anlæg i Kina, som løfter kapaciteten.

Mens Danmark gennem energiforliget vil styrke off-shore vedvarende energi med havmølleparker, mener Multiconsult, at solcelleanlæg kan blive del af den vedvarende energiudvikling uden for kysterne i Norge.

– Teknologien fra off-shore, som vi har oparbejdet gennem mange år, vil være meget vigtig for at lykkes på dette marked. Vi kan for eksempel udnytte overfladen på de mange opdrætsanlæg langs kysten, siger solenergirådgiver i Multiconsult Stanislas Merlet i pressemeddelelsen.

Fordelen ved at flytte solcelleanlæg fra landområder til vand er, at der kan spares plads på landet, mener Multiconsult.

– En udfordring med traditionel solkraft er, at sådanne anlæg lægger beslag på store områder, hvor der ofte bor mennesker, dyrkes mad eller er vigtig skov. Det problem slipper man for med flydende solkraft. Desuden gør vandets kølende effekt, at solcellerne producerer mere energi, fortæller Stanislas Merlet.

Alligevel ligger de fleste flydende solcelleanlæg på kunstige dammer, skriver de i pressemeddelelsen.

Ny udvikling i flydende solcelleanlæg

Udfordringen ved off-shore solanlæg på vandet er ifølge pressemeddelelsen de høje bølger og kraftig vind. Flere norske projekter er derfor i gang med at udvikle flydende solceller, som kan holde til at flyde på bølgerne.

Multiconsult henviser til den norske energiudviklingsvirksomhed Moss Maritime, som ved hjælp af en modulbaseret flydende model udvikler solceller, der kan tåle bølger. Også firmaet Ocean Sun har siden april sidste år testet solcelleanlæg på havet uden for Bergen i Norge.

I Portugal arbejdes der med et hybridkraftværk, som producerer energi gennem både flydende solceller og vandkraft.

På trods af de gode udsigter holder Multiconsult fast i, at flydende solceller stadig er en niche – om end en vigtig niche. De 118 MW, som blev produceret af flydende solcelleanlæg, skal ses i forhold til, at der globalt set blev produceret omkring 1000 MW gennem solkraft i alt.

Udover tekniske udfordringer med flydende solceller – på både landområder og kyster – udgør økonomien nemlig også en udfordring. Ifølge en artikel i Ingeniøren i 2016 er den flydende solenergi dyrere end de landbaserede solcelleanlæg.

– Den største hindring for at komme i gang er pengene – både finansiering og økonomisk støtte for at driften bliver forretningsmæssig forsvarlig, siger Stanislas Merlet i pressemeddelelsen.

Derfor arbejder både Multiconsult og virksomhedens kernepartner Solenergiklyngen for, at projekterne med flydende solenergi kan støttes økonomisk.

Kilde: Multiconsult

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.