Politik og regler SKRIV UD

Dårlig koordination mellem stat og kommuner forhindrer klima-fremgang

af: Rebecca Holck Rosenberg, 03-07-2019
Kilde: Arkivfoto

Danmarks nationale klimaindsats er dårligt koordineret mellem staten og kommunerne og er heller ikke juridisk forpligtende.

Det betyder, at Danmark leverer dårligere resultater på klimafronten, end det er muligt, hvis indsatsen blev koordineret bedre i stil med EU-institutionerne og EU-landene, hvor kollektive målsætninger for landenes samlede indsats udmøntes i en byrdefordelingsmodel. Det skriver Mandag Morgen.

De 98 kommuner har på trods af at være frontløbere i Danmarks nationale klimaindsats meget forskellige målsætninger.

Ifølge Mandag Morgens kortlægning af 84 kommuners klimaindsats har 26 steder i landet mål gældende alene for kommunens egen virksomhed, mens 14 kommuner ikke har fremlagt en konkret, samlet klimaplan. Dog har 10 kommuner sat mål helt frem til 2030.

Og selvom mange kommuner indgår i frivillige fællesskaber med andre kommuner, er den overordnede klimaindsats ukoordineret med statens nationale politikker og generelt usolidarisk mellem kommunerne.

Det udtrykker flere kommuner frustration over.

Kommuner bør inddrages i ny klimalov

Den socialdemokratiske borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen, mener, at folketingspolitikerne i højere grad skal tænke kommunernes klimaindsats ind, blandt andet når den meget omtalte klimalov skal udarbejdet.

– Det er en kendt sag, at vi hvert år spilder varme svarende til forbruget i hele Aarhus på grund af afgiftsmodellerne for brug af overskudsvarme. Men det er kun et eksempel. Der er mange andre områder, hvor det fungerer dårligt, fordi man ikke tænker kommunerne ind i de politiske aftaler, der bliver indgået på Christiansborg, siger han til Mandag Morgen.

Ifølge Mandag Morgens kortlægning udløber 37 kommuners klimaplaner i 2020, og det kan give anledning til, at nye kommunale klimaplaner bliver udviklet i samarbejde med staten.

I Høje-Taastrup Kommune ønsker man sig netop mere samarbejde mellem kommunerne og staten. Også her bliver overskudsvarmen fremhævet, hvor man ønsker en ændring af afgiftsstrukturen. Samtidigt efterspørger man flere kompetencer i kommunerne.

– Vi mangler nogle håndtag, som vi håber at få i forbindelse med en klimalov. Derfor er det vigtigt, at kommunerne bliver hørt i den sammenhæng, siger centerchef for miljø og teknik i Høje-Taastrup Kommune Lars Christensen til Mandag Morgen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.