Forsyning og VE SKRIV UD

Et grønt energisystem koster 150 kroner per dansker

af: Soffi Hildebrand, 03-04-2019
Foto: Colourbox

Ph.d.-studerende mener, at det vil kræve en politisk intervention i markedet, hvis energisystemet skal blive grønt.

De mener samtidig, at de tekniske løsninger er klar og at det ikke behøver at blive dyrt. For 150 kroner om måneden per dansker, kan energisystemet gøres grønt. 

Gennem medierne bliver klimaudfordringerne fremstillet som en voldsom og næsten umulig opgave at løse. Her bliver der italesat, at tiden er kort, løsningerne mangler og at det vil blive dyrt.

Ph.d.-studerende Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen skriver i Altinget, at det ikke behøver at blive dyrt at gøre energisystemet grønt, ligesom de mener, at de tekniske løsninger er klar. Disse anerkender dog, at tiden er knap og at der skal handles nu.

Teknologien er klar

Ifølge Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen kan vi nu erstatte fossile brændsler med grønne energikilder, fordi de mener, at teknologien er klar.

Vindmøller og solceller bliver i denne sammenhæng fremhævet, hvor vindmøllekapaciteten er femdoblet og solcellekapaciteten er mangedoblet.

Når vinden producerer for meget energi i forhold til det klassiske forbrug, anvendes det i elbiler, varmepumper samt elektroanalyseanlæg til produktion af brint.

Hvis solen stopper med at skinne og vinden stopper med at blæse, kan vi trække på biogassektoren, hvor der lægges grøn gas ind på gasnettet via gasturbiner.

Biogassen kan ligeledes anvendes til transportsektoren, herunder til fly og oversøisk skibstransport, da man ved at fjerne CO2’en, kan opgradere biogassen til metan.

Der er dog ikke nok biogas til at producere alle de brændstoffer, som vi har brug for, men overkapaciteten af vind- og solstrøm kan anvendes til at producere brint via elektroanalyse.

- Brinten kan reageres med CO2’en i biogas eller CO2 fra cementproduktion, biomasse eller suget direkte ud fra atmosfæren, noget de allerede gør i Schweiz og Canada. Ved at reagere brint og kulstof kan man danne metan, som så også kan gemmes på vores gasnet eller bruges til brændstofproduktion, forklarer Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen.

Hermed argumenterer de to Ph.d.-studerende, at de tekniske løsninger, der skal til for at gøre energisystemet grønt, allerede eksisterer. Læs mere om deres resultater her.

Hvad med prisen?

Omkostningerne til at skabe et grønt energisystem ligger på omkring 0,5 procent af Danmarks BNP, hvilket svarer til 150 kroner om måneden per dansker.

Dog er markedet udfordret.  

- Vi står altså over for en udfordring, som er en samfundsmæssig gevinst, har en privatøkonomisk lav omkostning, men som er en markedsmæssig umulighed, da fossile brændstoffer til transportsektoren altid vil være billigere end deres grønne fætre, forklarer Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen og fortsætter:

- Og det kommer forskning og udvikling ikke til at ændre på, da vi højst sandsynligt skal bruge flydende brændstoffer til transportsektoren mange, mange år endnu.

Derfor mener de ph.d.-studerende, at politikkerne må igangsætte den nødvendige intervention i markedet, fordi markedet alene, ikke klarer den grønne omstilling.

Kilde: Altinget  

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.