Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Fra affald til biomateriale

af: Cecilie Holm Arentoft, 04-09-2019
Fotokredit: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S

Den grønne og bæredygtige materialeløsning til bygninger, Myceliummembran – fra affald til biomateriale, er indstillet til Energiforum Danmarks Innovationspris 2019.

Løsningen er udviklet af Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, som i projektet arbejder med etableringen af et cirkulært byggeri med anvendelsen af bioaffald til at producere byggematerialer.

Verden kalder på nye løsninger

Mængden af byggeri stiger voldsomt de næste årtier, og vi har massive udfordringer med vores store ressourceforbrug og overbelastning af affald. Derfor er der behov for nytænkning til at danne mere cirkulære byggematerialer og i større grad anvende affald som en ressource.

I sommeren 2018 gav Søren Jensens konceptteam sig for alvor i kast med at finde en mulig løsning på disse problemer. 

De begyndte blandt andet at undersøge mulighederne for at bruge biobaseret affaldsmateriale som byggemateriale. Resultatet blev i første omgang en pavillon, der var konstrueret af en trækonstruktion med en membran, som var dyrket ved hjælp af hamp, kaffegrums og mycelium (svampesporer).

”Hvis væggene kunne tale”

Selvom byggematerialet er baseret på levende organismer, er det ikke ensbetydende med, at væggene bliver levende, når byggematerialer af mycelium introduceres i byggeriet.

Konceptet fungerer ved, at man lader myceliet vokse i et tæt pakket netværk på bioaffaldet (kaffegrums og hamp). Slutproduktet er et stærkt, let, isolerende, formbart samt vand- og brandafvisende materiale.

Til slut i processen bliver materialet udsat for opvarmning, hvilket medfører at svampesporene udtørrer og dør. Udtørringen gør, at det færdige byggemateriale ikke skifter form og konsistens. På den måde fungerer materialet ligesom træ, som heller ikke vokser videre eller er ”levende”, når det er fældet. 

Myceliummembranen er indstillet til innovationsprisen fordi materialet bidrager til den grønne omstilling på en række punkter. Det biologisk baserede materiale er innovativt og cirkulært, og det reducerer byggeriets miljømæssige fodaftryk. Idet byggematerialet vokser hurtigt og er baseret på affald, vil det højst sandsynligt blive muligt at producere materialet lokalt til en konkurrencedygtig pris. Dette er et vigtigt element i den bæredygtige omstilling af samfundet generelt og det byggede miljø.

Du kan læse mere om myceliummembranen her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.