Politik og regler SKRIV UD

Syv aktørers grønne bud til det nye Folketing

af: Rebecca Holck Rosenberg, 12-06-2019
Kilde: Colourbox

Et nyt Folketing er sat sammen, og mens vi stadig venter på den nye regering, har syv centrale aktører i den grønne omstilling givet deres bud på, hvor de vigtigste prioriteringer hos politikerne i den grønne omstilling skal ligge.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen, som har samlet de højest prioriterede bud fra Det Økologiske Råd, Klimarådet, Dansk Erhverv (DE), Dansk Industri (DI), Dansk Energi, Concito og Akademisk Arkitektforening.

Her er et udsnit af de syv aktørers bud til grønnere bygninger og energi.

Omstilling i byer og bygninger

En del af de grønne aktører ønsker fokus på energioptimering. Det er blandt andet DI, der opfordrer til at tempoet i at renovere de eksisterende bygninger sættes op.

DE ser på den anden side, at der stilles krav til smart city-vurderinger i alle fremtidige offentlige anlægsprojekter. De fremhæver, at digitalisering og kunstig intelligens kan nedbringe klimabelastningerne, og opfordrer samtidigt til, at der skal være fri adgang til anonymiserede forbrugsdata.

Derudover mener DE, at den fremtidige regering bør indkalde erhvervslivet til grønne omstillingsaftaler blandt andet indenfor byer og bygninger.

Denne tankegang suppleres af Concito, der ønsker bindende reduktionsmål i 2030, 2030-delmål for alle sektorer, femårige CO2-budgetter og årlig rapportering til Folketinget i en ny klimalov.

Akademisk Arkitektforening støtter også en ny klimalov og mener desuden, at det regionale planlægningsniveau skal genindføres. De fremhæver, at det vil være med til at påvirke kommunernes ofte modsatrettede interesser og indbyrdes konkurrence for eksempel i forhold til klima.

Omlægning af afgifter og mere grøn energi

Det Økologiske Råd opfordrer det nye folketing til, at man undgår at subsidiere udvalgte teknologier som for eksempel havvind, blot fordi de ikke udlleder CO2.

De fremhæver, at skævvridninger, såsom en lempelig regulering i landbruget og en skarp regulering i biltransporten, som vi ser i dag, risikerer at gøre en samlet klimaindsats dyrere og mindre klimaeffektiv.

Derimod, mener Det Økologiske Råd, bør man subsidiere tiltag, der opsuger og binder CO2.

Det Økologiske Råd mener heller ikke, at energibesparelser og mere VE er mål i sig selv, men kan risikere at gøre klimaindsatsen dyrere. De opfordrer derfor til, at man undgår målsætninger om andele for VE og energibesparelser, som kun påvirker klimaet indirekte.

Derudover ser de gerne, at man reducerer elafgiften, og det er DE enige i. De mener, at den skal sænkes markant, så den afspejler strømmens lave CO2-indhold. Klimarådet mener, at den nuværende energiafgift bør omlægges til en ensartet CO2-afgift.

DI og Akademisk Arkitektforening mener begge, at der skal fokus på at energieffektivitet i bygninger. DI vil gerne have en mere ambitiøs udbygning af energiaftalen fra 2018, og Akademisk Arkitektforening vil øge investeringer i energibesparelser og energieffektivitet.

Dansk energi opfordrer derimod til en udbygningsplan for havvind, der kan idriftsættes mindst fem nye havmølleparker inden 2030. Desuden skal kommuner, der opfører VE i landskabet belønnes.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.