Inspiration SKRIV UD

Forskere verden rundt er ikke i tvivl: For lav, indendørs luftfugtighed får antallet af luftvejsinfektioner til at stige

af: Cecilie Holm Arentoft, 19-06-2020
Fotokredit: Colourbox

Flere studier fra hele verden viser, at en relativ luftfugtighed på 40-60 % kan reducere luftvejsinfektioner. Forskerne bag opfordrer nu WHO til at fastsætte klare retningslinjer, der angiver minimumgrænsen for luftfugtighed i offentlige bygninger.

Host i S-toget, nys på gaden og personen bagved, som kommer lidt for tæt på en i køen i Netto.

Bare tanken sender små jag af ubehag op igennem vores krop, og vi skæver skeptisk tilbage på personen for at lade dem vide, at det der, det kan de ikke være bekendt.

COVID-19 har i den grad gjort os bevidste om den usynlige, men farlige risiko der er ved smittespredning via luftpartikler, især når vi befinder os inden døre.

Et vigtigt skridt på vejen til at minimere spredningen af corona og andre sygdomme er ved at sikre et godt indeklima, hvor de små virusbefængte, luftbårne partikler ikke har mulighed for at rejse særlig langt. Her er det især vigtigt at kigge på, hvor høj eller lav luftfugtigheden er i vores bygninger.

Studier fra hele verden peger på, at den lave luftfugtighed i vores bygninger om vinteren især er med til at øge spredningen af luftbårne bakterier og vira i bygninger. Studierne viser, at den relative luftfugtighed inden døre bør ligge på 40-60 %. Det er den optimale grænseværdi, hvis man vil begrænse spredningen af luftbårne vira såsom influenza. Hver vinter falder luftfugtigheden i mange offentlige bygninger dog til under denne grænseværdi. Det bliver der bare ikke gjort noget ved, for der er ingen klare regler at følge.

Derfor går forskerne nu sammen for at opfordre WHO om at fastsætte globale retningslinjer, der angiver luftkvaliteten indenfor, med en fast parameter for hvad minimumsgrænsen for luftfugtighed bør være i offentlige bygninger.

Det vil være et vigtigt skridt, som ikke bare vil mindske spredningen af COVID-19, men også beskytte folkesundheden, reducere sygefravær og minimere spredningen af luftbårne bakterier og vira i bygninger.

Professor Dr. Akiko Iwasaki, PhD, The Waldemar Von Zedtwitz Professor i immunbiologi og professor i molekylær, celle og udviklingsmæssig biologi på Yale, udtaler:

”90 % af vores liv i den udviklede verden tilbringes inden døre og tæt på andre. Når kold udeluft med lav fugtighed opvarmes indenfor, falder den relative luftfugtighed til omkring 20 %. Den tørre luft skaber de rigtige forhold i vores slimhinder for luftbårne vira såsom COVID-19. Derfor anbefaler jeg at bruge luftbefugtere om vinteren, og derved sikre et mere sundt indeklima, så vi derved opnår at alle vores offentlige bygninger holder luftfugtigheden inden døre mellem 40 og 60 % RH (RH er relativ luftfugtighed, red.).”

3 grunde til, at luftfugtighed er vigtig for smittespredningen

En pressemeddelelse fra Condair opsummerer tre vigtige grunde til, at niveauet af luftfugtighed spiller en vigtig rolle for smittespredningen i offentlige bygninger som hospitaler, plejehjem og skoler:

  • At indånde tør luft hæmmer vores immunsystems evne til effektivt at fange, fjerne og bekæmpe luftbårne vira og bakterier, hvilket gør os mere sårbare over for luftvejsinfektioner.
  • Når den relative luftfugtighed er lavere end 40 % krymper luftbårne dråber med virus, såsom SARSCoV-2, da den tørre luft udtørrer virusdråben, hvilket gør dem lettere. Det betyder, at partiklerne er i stand til at svæve længere tid i luften og øger sandsynligheden for infektion.
  • I tør luft overlever et stort flertal af luftbårne vira og forbliver smitsomme i meget længere tid end de vira, som udsættes for en optimal luftfugtighed på 40-60 % RH.


Læs også Energiforum Danmarks artikel fra juni-magasinet:
Skal man slukke for ventilationen pga. COVID-19? 

Her stiller Alireza Afshari fra Danvaks ventilationsgruppe og ansat på Aalborg Universitet skarpt på, hvorvidt ekstra ventilation er god bygningsdrift eller ej i coronatider, og hvad et dårligt indeklima gør ved smittespredningen af luftbårne bakterier.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.