Klima og ressourcer SKRIV UD

Ny platform skal gøre det nemmere for boligejere at bygge klimasmart

af: Cecilie Holm Arentoft, 16-06-2020
Træ er ofte et godt valg, hvis man gerne vil bygge klimavenligt - men ikke altid. Nu skal ny platform gøre det nemmere at gennemskue forskellige byggematerialers CO2-belastning. Fotokredit: Unsplash

Med ”Byg Smart fra Start” gør Energitjenesten og FSC Danmark det nemmere at vælge klimarigtige materialer, når man skal bygge. Projektet støttes af Randers- og Syddjurs Kommune, der gerne vil fokusere mere på, hvordan de sammen med borgerne skaber et mere bæredygtigt byggeri.

For helt almindelige, byggeglade danskere kan det være svært at overskue, hvordan man skal gå til sit nye byggeprojekt, hvis man samtidig gerne vil gøre en forskel for miljø og klima.  

Er det klimamæssigt bedst at isolere med træ- eller mineraluld? Og hvilken type træ bør man vælge til gulve og loft? Og er træ altid det mest CO2-besparende materiale at bygge alting med uanset hvad?

Der findes en masse viden derude, men det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, og hvad er fup, og hvad er fakta?

Samtidig kan det være en stor mundfuld at sætte sig ind i materialevalg, når man ud over miljøbelastning nu og her, også skal medregne et byggeprojekts fulde levetid. Derfor har eksperter hos Energitjenesten i samarbejde med FSC Danmark lavet en ny platform, hvor man både kan prøve den nye CO2-beregner for materialevalg og samtidig tilmelde sig en af de mange workshops med gratis rådgivning fra Energitjenesten.

Beregneren viser som udgangspunkt, at de mest klimabelastende byggematerialer blandt andet er mursten, mineraluld og tegltag. I den mere klimavenlige ende er der f.eks. valgt træ til konstruktion og isolering. Men det kommer som sagt an på, hvilket konkret byggeprojekt, man står med.

Find den nye platform og prøv klimaberegneren her https://www.smartfrastart.dk/. Her kan man også melde sig på en gratis workshop, hvis man er interesseret.

Projektet støttes af Syddjurs- og Randers Kommune, som gerne vil gøre det nemmere for deres borgere at bygge mere bæredygtigt i fremtiden.

"Bæredygtighed er højt på dagsordenen i Randers Kommune – og det vil vi gerne være kendte for, når vi tiltrækker nye borgere til kommunen. Med Byg Smart fra Start er vi med til at få flere til at bygge klimavenligt og smart, samtidig med, at vi viser, at vi er en kommune med store naturværdier og bæredygtige lokalsamfund," fortæller Frank Nørgaard, formand for Miljø- og Teknikudvalget i Randers Kommune i en pressemeddelelse.

 

Klimavenlige byggematerialer går ikke udover komforten i hjemmet

Platformens udregninger viser heldigvis, at et dejligt hjem ikke behøver at betyde et kompromis på klimabelastningen.

Der skal bare lidt hjælp til, hvis man gerne vil bygge smart fra start.

"Vi oplever dagligt helt almindelige danskere, som gerne vil gøre en forskel – også når de bygger nyt. Det vil vi gerne støtte op om, derfor satte vi gang i Byg Smart Fra Start. For os handler det ofte om brug af træ, men træ er ikke altid det eneste bæredygtige valg, det viser vores beregner, som er udviklet i samarbejde med Energitjenesten. Vi glæder os til at følge projektet og håber at se en masse interesserede på vores online workshops," siger FSC Danmarks Direktør, Søren Dürr Grue i pressemeddelelsen fra Randers Kommune i pressemeddelelsen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.