Klima og ressourcer SKRIV UD

Tørke får dansk CO2-udledning til at stige – nu bliver klimamål endnu sværere at nå

af: Cecilie Holm Arentoft, 23-01-2020
Den rekordtørre og varme sommer, vi oplevede i 2018, gik hårdt ud over høsten. Dette har kostet dyrt på CO2-regnskabet med udslipstigninger på fire procent. Fotokredit: Colourbox

Danmarks udslip af drivhusgasser steg fire procent i 2018, viser foreløbig beregning. Det kan skyldes tørke.

Med en rekordvarm og knastør sommer steg Danmarks udslip af drivhusgasser med to millioner ton i 2018. Det viser en foreløbig beregning fra Danmark til EU og FN, som Aarhus har udarbejdet.

Det skriver Politiken i en artikel, som kan læses her.

Tørken betød, at høsten blev cirka 25 procent mindre end normalt. Dermed var der også færre rødder og mindre halm, som blev pløjet ned i jorden. Både rødder og planterester binder CO2 fra luften ned i jorden.

Desuden led vores skove også under tørken, og de voksede derfor langsommere end andre år. Dermed blev mindre CO2 bundet via fotosyntese i forhold til tidligere år.

Selvom skove og høsten slog fejl og led, så fortsatte nedbrydningen af halm og planterester i jorden fra andre år stadig, forklarer seniorforsker Steen Gyldenkærne fra Aarhus Universitet, som er ansvarlig for beregningerne til Politiken.

»Mikroorganismerne i jorden fortsætter med at gnave af planteresterne. Under normale år vil det blive kompenseret af nyt materiale, men når udbyttet er så lavt som i 2018, så kommer der et tab af CO2 til atmosfæren«, siger han.

Et skidt tegn

Ifølge Christian Ibsen, der er direktør i den grønne tænketank Concito, er stigningen på fire procent et meget skidt tegn.

- Det er ikke godt nok. Indberetningen viser med al tydelighed, at vi slet ikke er på rette vej, siger han til avisen.

Ifølge den nye opgørelse mangler Danmark at skære 31 millioner ton af sit udslip inden 2030 for at leve op til de politiske målsætninger, skriver Politiken. Det er ifølge avisen en halv gang mere, end det er lykkedes at komme af med i perioden fra 1990-2018.

Vi skal dermed op i dobbelt tempo, hvis vi inden 2030 skal reducere CO2-udledningen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Vejret bliver mere ekstremt

Desværre tyder det ikke på, at 2018 vil blive et enkeltstående tørkeår i dansk vejrhistorie. Selvom den varme og tørre sommer i 2018 var usædvanligt langvarig, så er udfordringerne ved klimaforandringerne netop, at vejret bliver mere ekstremt.

Det kan man læse af samtlige IPCC-rapporter udgivet af FN gennem årene. Det er vanskeligt for rapporterne at kvantificere det nøjagtigt, men de skriver alle, at risikoen for, at der kommer nye, ekstreme vejrfænomener som f.eks. tørke, stiger.

Det er en ond cirkel, hvor årsag (klimaforandringer) og effekt (tørke) bider hinanden i halen, og gør det sværere for os at nå vores klimamål, fordi vi handler for langsomt.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.