Inspiration SKRIV UD

Verdensmålene skal ind i virksomhedernes hverdag

af: Jan V. Kristensen, 14-10-2021
Fotokredit: Carina Hedelund

Nye digitale værktøjer kan trække verdensmål og udbudskrav ned på jorden - og ind i virksomhedernes hverdag. Et eksempel ses hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der har lavet en enkel og digital løsning til organisationens 4.100 medlemmer.


Der er travlt i både industrien og installationsbranchen. Ordrebøgerne er fyldte – og der mangler arbejdskraft. Ledelserne har travlt med at drifte, og så kan det være svært også at få tænkt miljø og FN’s klimamål ind i hverdagen.

Derfor kan det være svært at svare en kunde på, om virksomheden i det daglige bekæmper klimaforandringer og de afledte konsekvenser. En solcelle, en elbil eller en varmepumpe kan tælles, men hvad gør virksomheden samlet for miljøet?

Hurtigt overblik

Det overblik er hele idéen med de nye digitale værktøjer, som TEKNIQ Arbejdsgiverne har udviklet til både installations- og industrivirksomheder. Med en række konkrete spørgsmål bliver FN’s meget abstrakte verdensmål hevet ned på jorden, så de giver mening i dagligdagen for den enkelte virksomhed.

"Vi har skabt en løsning, hvor den enkelte medlemsvirksomhed lynhurtigt kan skabe sig et overblik over, hvad de allerede gør for at opfylde verdensmålene, og hvor de kan blive bedre. Det har virksomhederne brug for, da både kunder, leverandører og bygherrer i stigende grad stiller krav til bæredygtighed," siger Lone Alstrup, arbejdsmiljøkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne og tovholder på projektet.

Bred bæredygtighed

Det handler om at synliggøre, hvordan man som virksomhed bidrager til en grønnere fremtid og verdensmålene. Ikke kun ved at spare på energien men i høj grad også via et fokus på de menneskelige resurser. Og så er spørgsmålene anderledes:

Hvordan er fordelingen mellem kønnene?

Tager vi nok lærlinge?

Hjælper vi flygtninge eller langtidsledige i arbejde eksempelvis?

Bæredygtighed skal ses i bred forstand, men tjeklisterne i de digitale værktøjer gør det så konkret, at virksomheden kan arbejde målrettet videre med det og bruge det i alt fra markedsføring til udbudsmateriale.

Vælg ud

"Der er ingen, der kan arbejde med alle 17 verdensmål på én gang, men hvis man udvælger nogle stykker og får dem gjort relevante i forhold til dagligdagen, så er det pludselig meget nemmere at forholde sig til. Håbet er derfor, at virksomhederne vil tage redskaberne til sig og bruge dem til gavn for både virksomhed og omverden," siger Lone Alstrup.

Test portalerne her

Ud over to målrettede indgange til henholdsvis installationsbranchen og metalindustrien rummer portalen også en selvstændig indgang til tilbudsafgivning. Her er der samlet ti gode råd opdelt på både offentlige og private kunder. Det er udformet som en trin-for-trin-guide til, hvad virksomheden skal have styr på før, under og efter, at man har udarbejdet afsnittet om bæredygtighed og social ansvarlighed i tilbudsmaterialet.

"Det er vigtigt at man ikke kun vælger de verdensmål der er nemme at efterleve - og samtidigt overser og ignorere de verdensmål, hvor der er udfordringer i forhold til virksomheden netop nu," siger Lone Alstrup.

Det er muligt at prøve værktøjet her: VERDENSMÅL i installations- og metalbranchen (tekniq.dk)

 

Eksempel på spørgsmål i værktøjet:

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne

 


Om verdensmålene: 

Verdensmålene består af 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle samt mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner og på at styrke internationale partnerskaber.

Verdensmålene anerkender således, at social, økonomisk og miljømæssig udvikling, fred, sikkerhed og internationalt samarbejde er tæt forbundne. Det kræver en fælles, global integreret indsats at opnå holdbare udviklingsresultater.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.