Forsyning og VE SKRIV UD

Naturgas nede på 13 pct af dansk energiforbrug

af: Jan V. Kristensen, 16-03-2021
Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Kronprins Frederik på besøg hos Nature Energy for at høre om biogas

Det politiske mål er klart. Danmark skal være helt uafhængig af den naturgas, der er med til at finansiere Putins invasion af Ukraine. Dermed skal vi ud for at finde alternativer til 13 procent af landets energiforbrug. Men skiftet væk fra gas sker fra et gunstigt udgangspunkt:

Historisk set er vores forbrug af naturgas nemlig det laveste siden 1990. Det skriver Finans med en opgørelse fra Danmarks Statistik som udgangspunkt.

Danmark har historisk hentet naturgas op fra Nordsøen og via rørledninger ført den i land på den jyske vestkyst.

For at undgå at havne i en situation, hvor gasmangel betyder lukning for gas til storkunder som Novo, Arla, Danish Crown, bryggerier, kartoffelmelsproducenter og teglværker, overvejer regeringen at etablere et brohoved for forsyning med flydende naturgas, der kan sejles til Danmark fra f.eks. USA eller Mellemøsten.

Klima- og energiministeriet har således ifølge Finans henvendt sig til statslige Energinet for at høre, om det er muligt at etablere en terminal for modtagelse af flydende gas – en såkaldt LNG-terminal. Omkostningerne undersøges nu.

Beskyttede grupper

Men generelt beroliger Energistyrelsen danskere på websitet www.ens.dk:

”Med den aktuelle gasforsyningssituation, hvor der fortsat er uændrede forsyninger fra Rusland til EU, vurderer vi ikke, at der er risiko for knaphed på gas i Danmark. Denne situation kan dog ændre sig med kort varsel,” skriver Energistyrelsen.

Hvis situationen eskalerer yderligere, og vi oplever en afbrydelse af alle gasleverancer fra Rusland til Europa, vil de beskyttede gaskunder, som er danske husholdninger og væsentlige samfundsfunktioner, som fx hospitaler og små og mellemstore virksomheder, fortsat kunne forsynes med gas i flere måneder med det nuværende gaslager.

Godt udgangspunkt

Når Danmarks forsyningssikkerhed i øjeblikket ikke er i fare, er det fordi vi står i en bedre situation end flere andre lande: Omkring 25 pct. af det hjemlige gasforbrug i dag dækkes af vores biogasproduktion. Samtidig kommer der fortsat en smule gas ind fra Syd Arne-feltet. Endelig har vi igennem flere år omstillet vores industri, varme og elproduktion og så har vi også gas på lager.

Samlet importerer Danmark omkring 75 pct. af gasforbruget fra Nordtyskland, hvoraf en del af gassen stammer fra Rusland.

 

Tyra er løsningen

Løsningen på Danmarks problem ligger i Nordsøen. Vi har nemlig masser af gas i Tyra-feltet i Nordsøen og kan dække langt mere end det danske forbrug. Uheldigvis er Tyra-feltets teknik netop i den nuværende krise under renovering og er først færdig og klar til at levere gas igen i juni 2023.

”Tyra er Danmarks største naturgasfelt og knudepunkt for forarbejdning og eksport af mere end 90 % af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Den første produktion fra det renoverede Tyra-felt forventes i andet kvartal 2023 den 1. juni. Det ventes, at Tyra når en topproduktion af gas på ca. 8 mio. Nm3 per dag svarende til ca. 54.000 tønder per dag, skriver Energistyrelsen i et notat om situationen netop nu.

Men løsningen kræver altså tålmodighed. Den tekniske renovering af feltet er tidskrævende og kan ganske enkelt ikke fremskyndes til en tidligere produktionsstart end juni 2023.

Men det vil gøre Danmark til eksportør af gas helt frem til 2050, når der igen er tryk på gasproduktionen i Nordsøen.

KEF Alm.del - Bilag 205: Notat om Tyra-feltet i Nordsøen (finans.dk)

Biogas er fremtiden

Biogassen bidrager fortsat i stigende grad til forsyningssikkerheden. Antallet af biogasanlæg vokser fortsat og biogassens andel udgør nu gennemsnitligt 21 % over året.

Nature Energi med hovedsæde på Fyn driver 11 biogasanlæg med gasproduktion – og flere er på vej. Kronprins Frederik har netop besøg virksomheden for at høre om potentialet i at producere gas på affald fra industri, landbrug og husholdninger.

Direktør Ole Hvelplund i Nature Energy tror på, at hele det danske forbrug kan blive biogas indenfor en kort periode.

  • Vi satser på, at biogas skal udgøre 100 pct af gassen i det danske gasnet med 25 pct i dag. Biogas er vejen til forsyningssikkerhed med lokalt produceret gas. Men det kræver, at vi bygger flere anlæg, og det skal der bruges penge til. Det håber vi at få støtte til, siger direktøren til Fyens Stiftstidende i forbindelse med det royale besøg i denne uge.

Nature Energy (nature-energy.com)

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.