Inspiration SKRIV UD

Helt ny genbrugsoplevelse slår dørene op i Aarhus

af: Pressemeddelelse fra Kredsløb, 20-09-2023
Helt nyt genbrugskoncept åbner i dag i Aarhus. Foto: Kredsløb

Giv, tag, byt og reparér. Mulighederne for at udveksle genbrug er allerede mange i Aarhus, men nu får du mulighed for at opleve genanvendelse og genbrug på en helt ny måde, når Kredsløb i dag åbner sin første nærgenbrugsstation i Aarhus C.

Aarhusianerne kan se frem til en ny platform, der skal vise potentialet i mere genanvendelse og gøre det nemmere og mere attraktivt at genbruge og være grøn i Aarhus.

I dag slår Kredsløb nemlig dørene op til byens første såkaldte nærgenbrugsstation, en slags genbrugsstationens svar på en convenience store som 7-eleven, men hvor alt er gratis.

På den nye nærgenbrugsstation, der er beliggende ved Dirch Passers Gade 5, er der bl.a. mulighed for at komme af med de dele af sit affald, der ikke kan afleveres i de nedgravede containere, såsom stort pap, plast, elektronik og farligt affald.

Der er mulighed for at udveksle genbrug og vedligeholde og redesigne ting. For eksempel etableres der et låneskab med mulighed for at låne printer, symaskine og cykelværktøj. Og der vil løbende blive afholdt arrangementer med fokus på vedligehold og forlængelse af produkters levetid med alt fra knive til smartphones. Det hele i pæne æstetiske rammer, hvor design og genanvendelse af materialer, som især plastik, går hånd i hånd.  

Ifølge Kredsløb er det første gang, man ser et koncept som dette i Danmark, og man håber, at kunderne tager godt imod det.

”Vi arbejder hele tiden på at gøre det nemmere at være grøn. Her er det centralt, at der er de bedste rammer for mere genanvendelse af materialer og give alle mulighed for at genbruge på en nem og bekvem måde, uanset om du bor på landet, i byen og har bil eller cykel. Med konceptet her har vi skabt en løsning for de tættere bymiljøer, som æstetisk også passer ind, og samtidig giver kunderne en god oplevelse", fortæller Lars Banke, der er chef for Genbrug i Kredsløb.

Testcenter for fremtidens genanvendelse og genbrug
Den nye nærgenbrugsstation skal fungere som et slags testcenter for fremtidens genanvendelse og genbrug og skal styrke infrastrukturen, så det bliver nemmere at sikre mest muligt genanvendelse af materialer og gøre det nemmere at genbruge - når som helst og hvor som helst. Selvom der har været arbejdet på konceptet længe, er der plads til tilpasninger og input fra kunderne. Kredsløb håber derfor, at brugerne vil dele deres oplevelser og give ris, ros og konkrete konstruktive input til at udvikle konceptet.

”Det er helt nyt, og derfor kan vi selvfølgelig ikke vide, hvordan alt fungerer i praksis. Men grundlæggende tror vi på, at nærgenbrugsstationen er et kærkomment tiltag til de øvrige koncepter i Aarhus, der både imødekommer nogle oplagte behov for mere genbrug og genanvendelse i byen og samtidig tilbyder en helt ny måde at opleve det på,” fortæller Lars Banke.

Design, arkitektur og æstetik i højsædet
Som det også var tilfældet med den nye genbrugsstation i Lisbjerg, skal hele oplevelsen i et besøg vise potentialet i at genanvende og genbruge mere. Derfor er det meste inventar og møbler fremstillet af genanvendte materialer særligt med fokus på plastik, der for mange er forbundet med noget, der ofte brændes af eller ender i havet til skade for planter og dyreliv. Interiøret er skabt i samarbejde med arkitektfirmaet Circular Design Studio og skal understrege, at genanvendelse, design, og æstetik sagtens kan gå op i en højere enhed.

”Genanvendelse og genbrug er mere end bæredygtighed, patina, praktik og økonomi. Det kan sagtens være en æstetisk designoplevelse i høj klasse, og derfor har vi i samarbejde med Circular Design Studio gjort en dyd ud af at fremstille tankevækkende interiør med arkitekturen i højsædet,” fastslår Lars Banke.

Nærgenbrugsstationen er selvbetjent for alle kunder og åben hver dag fra kl. 07-19. Adgang til stationen sker via MIT-ID. Nærgenbrugsstationen er videoovervåget og med tilknyttet vagtservice.

Følgende affald kan afleveres på nærgenbrugsstationen:

  • Papir og pap
  • Deponi
  • Jern og metal
  • Plast - blød og hård
  • Elektronik
  • Flamingo
  • Træ
  • Glas
  • Tekstilaffald
  • Farligt affald (f.eks. malingrester, rengøringsmidler, batterier mv.)


Se mere om nærgenbrugsstationen her

Nærgenbrugsstationen er delvist finansieret af EU-projektet, Circular Economy Beyond Waste. Læs mere her

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.