Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Nyheder
  3. · 04-07-2024 12 millioner til grønne digitaliseringsprojekter

12 millioner til grønne digitaliseringsprojekter

Af: Pressemeddelelse fra ELFORSK
04. jul. 2024
Tre projekter, der skal være med til at effektivisere energisystemet gennem digitalisering og sektorkobling, har netop modtaget tilsagn om støtte fra ELFORSK-programmet. De tre projekter får tilsammen et tilskud på knap 12 millioner kroner.
Elform 1244X500 (1)
Foto: Jeppe Carlsen

ELFORSK har til formål at fremme effektiv energianvendelse og fleksibilitetsløsninger inden for el og energi gennem data, digitalisering og sektorkobling i overensstemmelse med miljømæssige og samfundsøkonomiske hensyn. Nu modtager tre nye projekter støtte fra programmet:

Ny målemetode til elnettet

Der skal kunne tilsluttes mange flere varmepumper og elbiler til distributionsnettet, men det er dyrt og langsommeligt at udbygge elnet-kapaciteten. I projektet ”3PhaseInsight”, der nu modtager støtte fra ELFORSK, vil man derfor udnytte tre-fase-målinger fra husstandselmålere til at få indsigt i elnettet og på den måde frigøre kapacitet ved at reducere fase-ubalancer og forvrængninger i nettet.

Optimering af hybrid-solanlæg

I projektet ”Helios” vil man skabe en optimerings- og styringsmodel, der skaber stærkere forretningsmodeller og finansieringsmekanismer for hybridanlæg, der kombinerer solceller og energilagring. Dette forventes både at reducere investeringsrisikoen samt at danne grundlag for nye finansieringsmekanismer for fleksible vedvarende aktiver – og på den måde bidrage til hurtigere udbygning af vedvarende energi.

Digitalt værktøj til grøn kollektiv varme

Termonet er en jordvarmeløsning, hvor varmen produceres med en jordvarmepumpe i hver tilsluttet bygning, ligesom ved individuel jordvarme, men hvor varmepumper og jordslanger er forbundet via et tostrenget rørnet, som skal graves ned i bebyggelsen. HEATCODE-projektet skal udvikle et digitaliseret værktøj til termonet-systemet. Løsningen skal gøre termonets netværk mere skalerbart, mere effektivt, reducere brug af elektricitet og omkostninger samt fremme samarbejde mellem interessenter.

Læs hele pressemeddelelsen på elforsk.dk