Ny millionbevilling sikrer endnu et løft af byggeriets fælles udviklingsplatform - ConTech Lab
Mangel på fælles metoder, teknologi og digitale værktøjer, der kan anvendes gennem alle faser i byggeprojekter, er en hæmsko for øget produktivitet og acceleration af den grønne omstilling i byggeriet.
Med en ny samlet bevilling på 28 mio. kr. til ConTech Lab skal flere digitale og teknologiske løsninger, der kan styrke den grønne omstilling i byggeriet, udbredes og implementeres i branchen. Derudover skal der søsættes nye pionérprojekter, hvor byggevirksomheder, tech-virksomheder og vidensinstitutioner skal samarbejde om at løse konkrete forretningsudfordringer med teknologi og nye fælles branchemetoder.
Konkret skal ConTech Lab i samspil med brancheaktører finde frem til løsninger, der kan sikre effektiv ressourceanvendelse og understøtte omstillingen til cirkulær økonomi i branchen.
Digital og teknologisk udvikling kræver uafhængig platform
Der er fortsat behov for en fælles og uafhængig udviklingsplatform, der kan styrke digitalisering og grøn omstilling i byggebranchen, som på begge parametre halter bagud ift. andre brancher.
”Byggeriet er afgørende for grøn omstilling og påvirker miljøet på flere måder, herunder energi- og ressourceforbrug. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter indsatsen og sikrer, at endnu flere byggevirksomheder kommer i gang med anvendelsen af nye teknologier, der både kan øge produktiviteten, accelerere grøn omstilling og styrke konkurrenceevnen i danske byggevirksomheder.” udtaler Charlotte Kjeldsen-Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond.
Idéer skal spire og modnes i ConTech Lab, hvor digitale og grønne frontløber-virksomheder går sammen om og i fællesskab udvikler løsninger til gavn for alle. På den måde kommer flere virksomheder i berøring med teknologi og digital udvikling, inden de foretager store investeringer heri.
”En samlende udviklingsplatform som ConTech Lab kan understøtte branchens aktører i at samarbejde på tværs og løfte sig digitalt gennem målrettede, samarbejdsorienterede og praksisnære løsninger med udgangspunkt i byggeprojekter. Skal vi lykkes med at gøre byggebranchen mere bæredygtig og cirkulær, er der behov for, at branchen har et sted at eksperimentere med teknologi og nye arbejdsmetoder, inden de foretager store investeringer.” udtaler Lennie Clausen, programchef i den filantropiske forening Realdania.
Forankret i Molio - byggeriets videnscenter
ConTech Lab blev etableret i 2021 og har bl.a. arbejdet med minimering af ressourceforbrug på byggepladser, materialepas for nye og genbrugte byggevarer, kortlægning af biodiversitet samt med affaldsdata i forbindelse med renovering. ConTech Lab har indtil videre gennemført 29 pionérprojekter med over 100 forskellige virksomheder i den danske bygge- og anlægsbranche, heraf 50 små- og mellemstore virksomheder.
ConTech Lab er forankret i Molio med bidrag fra Industriens Fond og Realdania. Fra 2025 er Knud Højgaards Fond og Rambøll Fonden desuden med til at bakke op om ConTech Labs arbejde.
”Grøn og digital omstilling går hånd i hånd, og vi skal sikre, at de frontløbere som kan og vil udvikle branchen, arbejder sammen. Vi ser frem til, at ConTech Lab kan løse flere konkrete udfordringer og lave indsatser, som kommer hele branchen til gavn og skaber reel forandring. Vi kan med de nye midler sikre, at ConTech Labs viden og løsninger kommer længere ud og bliver bredt implementeret. Vi er meget glade for, at de oprindelige stiftere fortsat er med, samtidig med at flere bakker op." afslutter Christina Hvid, adm. direktør i Molio og ConTech Lab.
Relaterede nyheder