Den almene sektor går forrest på bæredygtighed

Er arbejdet med bæredygtighed blevet ’old news’ i en tid med fokus på oprustning og handelskrig? Nej. I hvert fald ikke i den almene boligsektor i Danmark. Her har boligorganisationerne i nu et år arbejdet sammen om at booste bæredygtigheden gennem et fælles projekt kaldet AlmenKompas.
AlmenKompas samler branchen om en ny standard for at måle på bæredygtigheden i de enkelte almene boligorganisationer. Ambitionen er at gøre det endnu lettere at træffe flere bæredygtige beslutninger i bestyrelseslokalerne, administration og drift. Det skal ske ved hjælp af ensartede ESG-målepunkter, som er dataunderstøttede i en fælles database, samt gratis og let anvendelige værktøjer.
”De almene boliger er helt afgørende for at sikre betalbare boliger for alle og velfungerende, blandede byområder. Samtidig har de almene boligorganisationer en stor indflydelse på bæredygtigheden i Danmark – særligt inden for det sociale, men også hvad angår miljø og ledelse. Vi har dog manglet en ensartet måde at måle på og en nem adgang til data. Det får vi nu. Dermed kan vi lettere synliggøre indsatserne og få et overblik over, hvor vi kan gøre det endnu bedre,” siger Michael Demsitz, formand for Forenet Kredit og bestyrelsesmedlem i BL – Danmarks Almene Boliger.
Forenet Kredit finansierer AlmenKompas sammen med Landsbyggefonden. Projektet skal gøre de 500 almene boligorganisationer i stand til at arbejde målbart og databaseret med bæredygtighed.
Sammenhæng med andre initiativer
Branchestandarden har 20 ESG-målepunkter, som er nøje udvalgt og finpudset i samarbejde med den almene sektors aktører, interessenter samt samarbejdspartnere i andre brancher. For det er et mål, at den nye almene branchestandard skal mindske forvirring om skiftende ESG-krav.
AlmenKompas skal med andre ord levere et proaktivt bud på en datadrevet tilgang til bæredygtig omstilling i sektoren. Det skaber samtidig transparens både for den enkelte organisation og på tværs af branchen, når der er et fælles fundament for at ESG-rapportere.
Samtidig er det en del af projektet at gøre data og redskaber relevante for eksempelvis kommunerne i den styringsdialog, de har med boligorganisationerne, og for bankerne, når de laver modeller for grøn finansiering.
For tiden arbejder Landsbyggefonden sammen med AlmenKompas om at understøtte målepunkterne med data. Det er et stort og komplekst arbejde, som i sidste ende skal gøre det muligt at få vist og trække data via en nyudviklet brugerflade i Det Almene Datavarehus.
Vigtigt at kunne prioritere indsatserne
Sideløbende sikrer projektteamet, at AlmenKompas hele tiden er i trit med de kommende brugeres behov. Et af de steder, hvor man allerede har taget forskud på mulighederne med AlmenKompas er i ALBOA, som udlejer, udvikler og driver over 7.300 boliger i Aarhus og Skanderborg Kommune.
”Vi har nu i et stykke tid arbejdet med en ny strategi for ALBOA, hvor bæredygtighed er omdrejningspunktet. AlmenKompas taler direkte ind i det almenes DNA og har givet os et værktøj til at prioritere — og ikke mindst til at følge udviklingen med data i ryggen.” siger Peter Hebroe, der er direktør i ALBOA.
Den nye strategi bliver præsenteret for ALBOAS repræsentantskab i juni. Dermed har den århusianske boligorganisation taget et afgørende skridt på vejen mod at indarbejde den nye branchestandard i det daglige arbejde. De kommende år ventes mange flere at fælge trop, når data og værktøjer bliver stillet gratis til rådighed for hele branchen samt for alle landets kommuner.
FAKTA
AlmenKompas
- AlmenKompas udvikler en branchestandard med tilhørende data og enkle værktøjer, som sætter de 500 almene boligorganisationer i stand til at arbejde målbart og databaseret med bæredygtighed, herunder ESG-rapportering
- Data bor i Det Almene Datavarehus i Landsbyggefonden og bliver tilgængeligt via et nyudviklet dashboard
- Siden lanceringen af AlmenKompas i april 2024 har projektet været præsenteret for cirka 2.000 mennesker ved bl.a. workshops, møder og interviews.
- Over 100 almene boligorganisationer har været involveret i udviklingen.
Bæredygtighed og ESG
- Bæredygtighed handler overordnet om miljømæssige, sociale og økonomiske forhold.
- I den almene boligsektor kan bæredygtighed omfatte eksempelvis klimaaftryk, social trivsel, beboerdemokrati og økonomisk ansvarlighed.
- ESG er en mere specifik og målelig tilgang, der bruges af virksomheder og investorer til at vurdere bæredygtighedsrelaterede risici og muligheder.
- Består af tre hovedområder:
E (Environmental): Klima, CO₂-udledning, ressourceforbrug mv. - S (Social): Arbejdsforhold, diversitet, samfundsansvar mv.
- G (Governance): Bestyrelsesstruktur, transparens, anti-korruption mv.
- Består af tre hovedområder:
Data og rapportering spiller en central rolle i ESG
Relaterede nyheder

