Rådet for Energieffektiv Omstilling: Bedre energimærkning til store bygninger
Anbefalingerne handler om, hvordan Danmark bedst lever op til EU's Renovation Wave og her konstaterer rådet:
"....at retvisende, tilgængelige og aktive energimærker er en nødvendig forudsætning for, at målsætningerne i Renovation Wave kan opnås.
REO mener i forlængelse heraf, at Danmark er godt i gang, hvad angår forbedring af energimærkningen af private ejerboliger – herunder især parcelhuse og lignende – men at der for større bygninger og ikke mindst erhvervsejendomme til stadighed er udfordringer med retvisende energimærker, som kan bruges aktivt af ejendommenes ejere.
REO bifalder, at Energistyrelsen har gennemført et arbejde for at gøre energimærkningen mere læsbar og tilgængelig, men REO konstaterer også, at dette ikke løser den grundlæggende problematik, der findes for større bygninger og erhvervsejendomme i bred forstand.
REO anbefaler på denne baggrund, at regeringen i regi af Renovation Wave igangsætter et arbejde, der skal føre til en opdatering af energimærkningsordningen for større bygninger og erhvervsejendomme. Målet med arbejdet skal være, at det løbende arbejde med energimærkning – og brugen deraf – kommer tættere på de driftsorganisationer, der i dagligdagen styrer og udvikler de store ejendomme og erhvervsejendomme. Det skal derfor sikres:
• At energimærkningsindsatsen også medtager bygningernes drift og faktiske brug samt plan- og reguleringsmæssige status med henblik på at indsatsen kommer til at omfatte alle faktorer, der påvirker bygningens energiforbrug. Det kan organiseres som en samlet energimærkning eller flere energimærker omfattende hhv. bygning og drift
• At der bliver peget på realistiske og rentable forbedringer inkl. værdien af de ikke-energibesparende potentielle forbedringer, der opnås ved en renovering
• At der bliver peget på mulige energibesparelser ved ændring af driften
Det er REO’s forventning, at en sådan tilgang vil fordre et større fokus på tekniske installationer, drift og vedligehold både hos driftsorganisationerne og hos de konsulenter, der udarbejder energimærker for de større ejendomme.
REO understreger, at det er væsentligt at sikre, at arbejdet med en opdateret energimærkningsordning for større bygninger og erhvervsejendomme gennemføres i tæt samarbejde med både de relevante brugere, ejere og administratorer af de berørte ejendomme, relevante tekniske eksperter og udførende virksomheder. Energimærket skal være af en sådan kvalitet, at det naturligt indgår i beslutningerne om ejendommens drift og vedligehold. Energimærket kan undlades såfremt virksomhederne har implementeret energiledelse der allerede omfatter bygningerne og drift og vedligeholdelse af disse."
Udover Energiforum Danmark består Rådet for Energieffektiv Omstilling af en lang række organisationer i branchen:
BAT-kartellet
CONCITO
Dansk Energi
Dansk Erhverv
Dansk Fjernvarme
Dansk Industri
Danske Arkitektvirksomheder
De Frie Energiselskaber
Drivkraft Danmark
EjendomDanmark
Fagbevægelsens Hovedorganisation
Forbrugerrådet Tænk
Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Kommunernes Landsforening
Landbrug & Fødevarer
Rådet for Grøn Omstilling
SMVdanmark
SYNERGI
Tekniq Arbejdsgiverne
VedvarendeEnergi
VELTEK
Relaterede nyheder