Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Nyheder
  3. · 16-01-2025 Digital platform sætter liv i data

Digital platform sætter liv i data

Af: Jesper Tornbjerg, Green Power Denmark
16. jan. 2025
Center Denmark har skabt en digital portal, hvor elnet-, fjernvarme- og vand/spildevandsselskaber kan dele data. Datadeling er en forudsætning for at samfundet kan høste de gevinster, stærkere sektorkoblinger kan give, mener direktør Søren Skov Jakobsen fra innovationscentret i Fredericia.
COLOURBOX62980496
Foto: Colourbox

Frisættelse af store mængder data om især forbrug af el, fjernvarme og vand/spildevand kan udløse betydelige gevinster for forsyningsselskaber og samfundet – og fremme den grønne omstilling. Via kunstig intelligens kan data nemlig effektivisere udnyttelsen af vores infrastruktur og bidrage til at nedbryde siloer.

Center Denmark har de seneste år arbejdet intenst på at tilbyde data af høj kvalitet til de selskaber, de samarbejder med. De foreløbige erfaringer med at udnytte især elnetselskabernes data er positive. 

Direktør Søren Skov Jakobsen fra Center Denmark er sammen med sine 20 kolleger i Fredericia klar til at rykke yderligere; især hvis fjernvarmen og de øvrige sektorer får lov til at dele flere data – en pointe, der også fremgår af regeringens forsyningsdigitaliseringsprogram:    

– Vi har brug for et påbud i reguleringen af fjernvarmeselskaberne om, at data fra fjernvarmesektoren skal gøres tilgængelig. Dermed kan selskaberne investere i datafrisættelsen gennem den normale opkrævning og høste gevinsterne, siger Søren Skov Jakobsen fra den selvejende non-profit-organisation Center Denmark.

Gevinsterne står klar: Smartere brug af data kan gøre omstillingen af fjernvarmesektoren mere effektiv samtidig med, at data kan gøre det muligt at etablere stærkere sektorkoblinger med elsystemet og understøtte en bedre udnyttelse af vind- og solenergi. 

– Vi har dialog med rigtig mange af landets 450 fjernvarmeselskaber. Det er helt essentielt, at de kommer stærkere med, siger Søren Skov Jakobsen, der ser integration af varmepumper som en central del af overgangen fra fossile brændsler til vedvarende energi. 

– Elnetselskaberne får brug for den fleksibilitet, der bl.a. er i forbindelse med fjernvarmeværkernes store varmepumper, påpeger han. 

Data fra 200.000 husstande

På ryggen af forbrugsdata på tværs af el, vand og varme fra over 200.000 husstande har Center Denmark over de seneste seks år opbygget en dataportal, hvor energiselskaber, forskere og virksomheder kan forsøge at udvikle og teste nye innovative løsninger til udfordringerne om at reducere CO2-udledninger hurtigt, billigt og robust.  

På sin platform samarbejder Center Denmark med 20 forsyningsselskaber, og deres data for forbrug og produktion bliver koblet med BBR-oplysninger, demografi og data for vind og vejr. Alle interesserede kan dykke ned i udvalgte data via portal.centerdenmark.com, og på www.energikortet.dk kan man for eksempel se, hvor der er fjernvarme og vindmøller i ens kommune. 

Center Denmark leverer endvidere visuelt indbydende dashboards, som forsyningsselskaber kan lægge på deres egne hjemmesider. Det har TREFOR valgt at gøre brug af på trefor.dk/varme/data  

Smart styring af tusindvis af elbiler

For elnetselskaber giver data allerede viden om, hvor der oplades elbiler – og dermed viden om, hvor der kan være behov for at forstærke elnettet i takt med, at elbilparken vokser. Antallet af elbiler runder snart 350.000, og kursen er sat mod over en million i 2030. 

Langt de fleste elbiler kommer til at lade på 0,4 kV-nettet, hvor der kan være behov for at investere i større kapacitet. Data fra forbrugere og netstationer kan indikere, hvornår den eksisterende kapacitet bliver sat under pres, så der for eksempel skal graves tykkere kabler ned.  

Lidt fleksibilitet rækker langt

Data kan også gøre det lettere at udløse forbrugsfleksibilitet. Hvis det med datadrevne løsninger kan lykkes at få familier og virksomheder med elbiler (evt. med tovejsopladning, V2G), varmepumper og bygninger til at udskyde/flytte forbrug, kan de lokale elnet potentielt udnyttes mere effektivt, både teknisk og økonomisk. På den måde får samfundet mere transformerstation og kabel for pengene. 

Populært sagt kan data vise, at hvis der kommer ekstra fem elbiler til opladning på en villavej, så er det ok – men også, at hvis der pludselig er seks, så kan der være risiko for overbelastning: 

– Data kan vise, hvor mange elbiler der yderligere er kapacitet til på en villavej. Det er vigtigt at have debatten om nettilstrækkelighed versus behovet for, at vi som forbrugere giver en lille smule fleksibilitet for, at der er plads til alle. Ved at acceptere at forskyde opladning, er der de fleste steder rigelig kapacitet i elnettet, og vi kan som samfund spare store investeringer, siger Søren Skov Jakobsen.

De helt rigtige aktører

Center Denmark deltager aktivt i Intelligent Energi, der sidste år blev integreret som et værdikædefællesskab i Green Power Denmark.

– Vi er glade for at være med. Intelligent Energi samler de helt rigtige aktører om de helt rigtige diskussioner. Vi bidrager gerne med at få viden bragt i anvendelse og få sendt de rigtige signaler til det administrative/politisk system, siger Søren Skov Jakobsen. 

Oprindeligt bragt på Green Power Denmarks hjemmeside

Relaterede nyheder

Colourbox4909432 1
23. maj 2024 Af: Pressemeddelelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Erhverv
31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive
Vidensbank 2048X1274
10. sep. 2024 Af: Dorte Nørregaard Larsen, direktør i Energiforum Danmark
Nu bliver det nemmere at hæve i vidensbanken