Energiforum Danmarks høringssvar om Energimærkning af bygninger
I forbindelse med den ny bekendtgørelse forsvinder muligheden for at lave energimærkning på baggrund af målt forbrug. Vores kommentar i den forbindelse er:
Det ærgrer os, at det ikke lykkedes at etablere et set-up for energimærkning baseret på målt forbrug, som branchen har taget til sig. Men vi er enige i, at det ikke giver mening at opretholde ordningen i sit nuværende format. Vi håber, at vi med den kommende bygningshub og fuld implementering af målerdirektiverne i 2027, får basis for at lave mere dynamiske og intelligente mærkninger af store bygninger, baseret på målt forbrug.
Derudover brugte vi anledningen til at foreslå en række forbedringer.
Anbefalinger i kølvandet på høringen
En gennemlæsning af bekendtgørelse og håndbog viser desuden, at der er behov for en større justering/modernisering, for at være klar til de nye perspektiver for energimærkningen, der kommer fra fx det nye bygningsdirektiv og bygningsreglementet:
Energimærkning bliver omdrejnings for minimum-performance-standards for bygninger. Det betyder, sandsynligvis, at alle bygninger med mærke F eller dårligere skal løftes.
- Det vil kræve en langt mere dynamisk mærkning, så bygningsejerne nemt kan undersøge og prioritere de tiltag, der skal gennemføres for at løfte deres bygning. Energimærket bør derfor fremadrettet også indeholde konsulentens anbefaling til, hvordan den konkrete bygning løftes til minimums-standard.
- I bygningsreglementet og i bygningsdirektivet stilles der stadig større krav til til bygningsautomatik og bygningsstyring, men det er uklart om implementeringen af disse krav har den store effekt på energimærkningen. Fx anslås det i bygningsreglementet, at EMS OG BMS medfører 15 % besparelser og der stilles krav om, at det installeres i større bygninger - også i de eksisterende bygninger. Derfor er det vigtigt, at de bygningsejere, der rent faktisk følger reglementet også belønnes i deres energimærkning. Det bør derfor undersøges, om der er tilstrækkelig sammenhæng mellem den styring, man har og den effekt, det har på mærkningen. Samt selvfølgelig følge op på det, hvis det ikke er tilfældet.
- EU barsler med en SRI-ordning, hvor man skal skabe en indikation af bygningernes smart-readiness. Her bør der også indtænkes en koordinering, så bygningsejerne ikke skal registrere det samme to gange
Relaterede nyheder