Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Nyheder
  3. · 16-09-2024 Ny vejledning om risikohåndtering vil bane vejen for mere bæredygtige løsninger i byggeriet

Ny vejledning om risikohåndtering vil bane vejen for mere bæredygtige løsninger i byggeriet

Pressemeddelelse fra Realdania
16. sep. 2024
Hvis byggeriet skal bidrage til de nationale reduktionsmål og spare på jomfruelige ressourcer, skal vi begynde at bygge med andre materialer og på andre måder, end vi gør i dag. Men når man introducerer nye løsninger, introducerer man også nye risici. Vejledningen ”Risikohåndtering af bæredygtige løsninger” ruster projekt- og projekteringsledere til at identificere og håndtere risici relateret til nye, mere bæredygtige løsninger.
20240816 130349 2 3840X2560max AU Viborg Foulum
Foto: Steffen Stamp

Byggeriet skal omstilles i en mere bæredygtig retning, og én af vejene går gennem udskiftning af traditionelle løsninger med mere bæredygtige løsninger – i form af f.eks. biogene materialer og genbrugsmaterialer. Disse er typisk mere uafprøvede, og det udfordrer processen med at kortlægge og håndtere risici, da de nye løsninger ofte er behæftet med usikkerhed f.eks. i forhold til prissætning, dokumentation og håndtering. 

En ny vejledning ”Risikohåndtering af bæredygtige løsninger” skal derfor hjælpe bygherrer, projekterende og udførende med at håndtere risici forbundet med mere bæredygtige løsninger. Vejledningen giver konkrete råd til, hvordan risici kan identificeres, analyseres og håndteres, så nye og mere bæredygtige løsninger ikke bliver fravalgt på grund af usikkerheder. 

”Vi kan ikke holde os inden for de planetære grænser, hvis vi fortsætter med ’business as usual’ i byggeriet. Men vi kan heller ikke bare kaste os hovedløst ud i at bygge på nye måder. Der er et stort potentiale i både nye og genbrugte materialer, men der er også risici forbundet med at forløse det potentiale. Og de risici skal – og kan – vi håndtere løbende i byggeprocessen,” udtaler projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad, som er projektleder på den nye vejledning.

Omhyggelig risikoproces

Skal byggebranchen indfri potentialet i nye, mere bæredygtige løsninger, skal den relaterede risiko identificeres, analyseres og håndteres bevidst i bygge- og anlægsprojekter, forklarer Nina Koch-Ørvad. Det kræver en omhyggelig risikoproces, hvor bæredygtige løsninger indtænkes i projekterne, så løsninger, der endnu ikke er velafprøvede og -dokumenterede, ikke indbygges på uhensigtsmæssige måder med unødvendige fejl eller skader til følge.

Risiko er en barriere for nye og genbrugte materialer

I en branche, hvor marginalerne er små, er risiko ofte en væsentlig barriere for den grønne omstilling af byggeriet. Et forhold som Værdibyg tidligere har behandlet i rapporten ”Risiko som barriere for bæredygtige byggematerialer”. Derfor hilses den nye vejledning velkommen i den filantropiske forening Realdania, som sammen med Grundejernes Investeringsfond har støttet tilblivelsen af vejledningen.

"Vi skal være parate til at håndtere de risici, der følger med. Med den nye vejledning med gode råd og redskaber forsøger vi at bidrage til, at branchen kan navigere sikkert og ansvarligt i en fremtid, hvor nye materialer og løsninger kan blive én af flere veje til et mere bæredygtigt byggeri," siger Vera Noldus, projektchef i Realdania.

Læs rapporten Risikohåndtering af bæredygtige løsninger

Relaterede nyheder

Innovationsprisen2025 400X300
03. jun. 2024 Af: Janne Roest-Madsen, netværkskoordinator i Energiforum Danmark
En hyldest til fremtidens innovative løsninger – i morgen åben for indstillinger
Dansksolenergi 1244X500
14. maj 2024 Af: Janne Roest-Madsen, netværkskoordinator i Energiforum Danmark
Solar City Denmark inviterer til temamøde om solceller
Colourbox47211571 1
08. maj 2024 Af: Pressemeddelelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og SYNERGI
Sådan bør Danmark løse sine grønne EU-forpligtelser