Inspiration SKRIV UD

Borgmesterforum 2024: Tre greb til kommunal klimahandling i Danmarks grønne partnerskab

af: Gate 21, 16-05-2024
Foto: Gate 21

På Gate 21’s årlige borgmesterforum valgte partnerskabets borgmestre repræsentanter til bestyrelsen og brugte anledningen til at dykke ned i nogle af de svar på kommunernes svære klimaopgave, som det grønne partnerskab tilbyder. Det skriver Gate 21 på deres hjemmeside.

Borgmestre fra partnerskabets kommuner var i sidste uge samlet til Gate 21’s årlige borgmesterforum, hvor tre kommunale medlemmer af Gate 21’s bestyrelse var på valg. Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Jeppe Trolle, byrådsmedlem i Roskilde Kommune og Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune blev alle genvalgt.

Borgmesterforum er samtidig en årlig anledning til at dykke ned i, hvordan partnerskabet kan bidrage til at sætte grøn strøm på kommunernes klimaplaner i koordination og samarbejde med den nye Klimaalliance.

Gate 21 er til for at gøre planer til klimahandling
Som operatør for Klimaalliancen i Hovedstadsregionen og Sjællands Klimaalliance, hjælper Gate 21 kommunerne med at omsætte klimaplanerne til handling i samspil med borgere og virksomheder.

Gate 21 arbejder med tre overordnede greb til netop dét. Projekter, hvor partnerne udvikler og afprøver nye løsninger, blivende samarbejdsplatforme, hvor løsningerne i fællesskab skaleres, og gennem Gate 21’s specialiserede metoder og redskaber, der kan katalysere forandringen.

Tre udviklingstræk som svar på fremtidens vigtige, men svære klimaopgave

Et område, der vil sætte sit præg på Gate 21’s klimaindsatser de kommende år, er arealer. Der er brug for mere plads til anlæg for vedvarende energi, lavbundsjorder, skovrejsning, biodiversitet, drikkevandsbeskyttelse og beskyttelse af vådområder. Der skal løses mange opgaver på samme plads, og hvordan arealerne bliver anvendt er, ifølge Klimarådet, afgørende for, om Danmark når sine klimamål.

En del af Gate 21’s svar på udfordringen er nye tværkommunale organiseringer, fælles strategisk planlægning, og finansieringsmuligheder, der støtter multifunktionel anvendelse.

Gate 21 vil også skrue op for sit fokus på digitale løsninger. Ved hjælp af data og digitale værktøjer vil det være muligt af effektivisere og spare på energi og ressourcer. Det kan for eksempel være ved at styre el- og varmeforbrug i kommunale ejendomme mere præcist i forhold til, hvordan bygningerne rent faktisk bliver brugt. Eller ved at bruge data og digitale løsninger til at styre trafikken intelligent i forhold til klimapåvirkning. For at indfri potentialerne vil Gate 21 udvikle og skalere løsninger, der bruger data, overvågning, styring, automatisering, og kunstig intelligens.

Et tredje udviklingstræk i Gate 21 er indsatser målrettet de store udledninger, der er forbundet til forbrug. Mere end halvdelen af Danmarks udledninger knytter sig til forbrug af transport, fødevarer, boliger, bygninger og energi. Forandringen her kræver ikke kun tekniske løsninger, men også involvering og engagement blandt mennesker – borgerne og virksomhederne.

Læs hele artiklen på Gate 21's hjemmeside: Tre greb til kommunal klimahandling i Danmarks grønne partnerskab | Gate 21

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.