Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 05-03-2024 Præsentationer: Guldkorn fra Energiforum 2024

Guldkorn fra Energiforum 2024

Af: Ida Hindborg Riise-Knudsen, Niels Bruus Varming, Malte Frederiksen, Jakob Nørby, Johan Vedel, Klaus Kellermann, Helle Hangaard, Rune Andersen, Christian Anker Hviid, Jan Ellebye, Søren Eriksen, Brian Hulvi, Meiken Hansen, Anders Press, Nikolaj Haaning, Lars Hedegaard Jepsen, Line Nørmark, Søren Dyck-Madsen, Michael H. Nielsen og Christian Jarby, Marie Kjærsgaard Knudsen, Poul-Erik Olsen, Peter Hedegaard, Mia Scheel og Steffen Maagaard
05. mar. 2024

Her finder du præsentationerne fra Energiforum Danmarks årskonference Energiforum 2024 med temaet: Ingen grund til at vente. Alt det kan vi nå inden 2025 og 2030. 

Mens nogle venter på teknologiske landvindinger og politiske beslutninger, og andre skriger på handling, så er en tredje gruppe gået i gang. Gået i gang med den grønne omstilling med alle de teknologier og løsninger, som vi ved virker, og som måske ikke bringer os helt i mål, men bringer os videre. 
For der er INGEN GRUND TIL AT VENTE. Der er så meget vi kan gøre allerede nu.

Spor 1 - Nyt fra EU og danske myndigheder

Nyt fra EU og danske myndigheder
I sommeren 2023 vedtog EU et energieffektiviseringsdirektiv, og kort før Energiforum 2024 falder de sidste brikker til et nyt bygningsdirektiv på plads. Begge direktiver indeholder vidtgående forslag, som vi i skrivende stund ikke har det fulde overblik over. Men meget tyder på, at det får konsekvenser for den danske bygningsmasse, fx:

  • krav om løbende renovering af offentlige bygninger
  • krav til energieffektivitet
  • krav om bygningsautomatik

På spor 1 fortæller Ida Hindborg Riise-Knudsen fra Energistyrelsen og Niels Bruus Varming fra Social- og Boligstyrelsen om processen fra direktiv til dansk lovgivning og giver overblik over de nye krav, som kræver ændringer i dansk lov og praksis. Endelig fortæller Niels Bruus Varming om styrelsens kommende arbejde med forenklet regelgrundlag, der er under udvikling i bygningsreglementet.

Energieffektiviseringsdirektivet og bygningsdirektivet – overblik og implementering

v/ Ida Hindborg Riise-Knudsen, specialkonsulent i Energistyrelsen og Niels Bruus Varming, chefkonsulent i Social- og Boligstyrelsen

Spor 2 - BRs krav til bygningsautomatik i eksisterende bygninger – fra overvældende krav til værdifuld ressource

Inden udgangen af 2025 skal alle bygninger med mere end 290kW effekt på varme eller køl leve op til nye krav til bygningsautomatik, i de eksisterende bygninger dog kun hvis det er rentabelt.

Kravene har overvældet mange i branchen og vejledningen har efterladt mange med tvivl og frustrationer. Men hvad sker der, hvis man i stedet ser de nye krav som en kærkommen chance for at opdatere sin bygningsautomatik og forbedre sin bygningsdrift?

Hvor mange rentable investeringer i bygningsautomatik og -styring kan man lave hvis besparelsespotentialet er 10-15 %? Hvor tæt kan man komme på de ambitiøse mål fra Bygningsreglementet? Hvordan analyserer man, hvad der bedst kan betale sig, og hvordan laver man en strategi, der passer til den enkelte bygning? Kan vi tage udgangspunkt i den teknik, der allerede er og sørge for at alle bygninger derved overholder de nye krav?

I spor 2 tager vi ja-hatten på og giver et bud på, hvor langt man kan komme, hvis man ikke lader det perfekte stå i vejen for det gode og tager udgangspunkt i den automatik, der allerede er i bygningerne. 

Sådan kommer du i gang og i mål
- eksempler, analyser og cases fra forskellige bygninger i forskellige kommuner

v/ Malte Frederiksen, founder & CCO i Ento og Jakob Nørby, projektleder og energirådgiver i 4B Consulting

Spor 3 – Bæredygtighed i udbud

Ambitionen om den bæredygtige bygning eller den bæredygtige renovering starter i udbuddet, men mange oplever, at de undervejs i processen får reduceret ambitionerne, og det færdige resultat er langt fra ambitionen.

Hvordan fastholder man de bæredygtige ambitioner hele vejen igennem udbudsprocessen fra idéskitse til aflevering/drift?

Hvordan kommer vi væk fra de rituelle dårlige undskyldninger og uendelige tvister og bruger de muligheder, der er?

I spor 3 ser vi på, hvordan man får bæredygtighed ind i udbudsprocessen og fastholder ambitionerne hele vejen.

I Fredensborg Kommune vil vi hellere tale bæredygtighed end elbiler med vores håndværkere

v/ Johan Vedel, projektleder for Energicenter og Iværksættermiljø, Fredensborg Kommune

Risiko og konsekvens: Praktiske eksempler på håndtering af genbrugsmaterialer i udbud

v/ Klaus Kellermann, chefkonsulent Bæredygtigt byggeri i Roskilde Kommune

Spor 4 - Nørdehjørnet

Mens nogle venter på teknologiske landvindinger og politiske beslutninger og andre skriger på handling, er der en tredje gruppe, som er gået i gang. Gået i gang med den bæredygtige omstilling med alle de teknologier og løsninger, som vi ved virker og som skaber resultater med det samme. Løsningerne bringer os måske ikke helt i mål, men de bringer os videre og tættere på målet. Det er ikke så svært, som det lyder, og nogle gange kan vi faktisk undre os over, at man ikke bare er gået i gang. Er det fordi, det er for teknisk og nørdet? Eller for simpelt?

I spor 4 er vi ikke bange for at være tekniske og konkrete, faktisk er formålet netop at stille skarpt på de tekniske detaljer, så undskyld, nu bliver det måske lidt nørdet

Hvordan kan vi måle på biodiversitet?

Et nyt biodiversitetsindeks gør det muligt at sætte tal på biodiversiteten og skabe udearealer ved ejendomme, der både er med til at øge biodiversiteten og højne brugs- og oplevelsesværdien.

v/ Helle Hangaard, Director, DEAS Sustainability - Certification & Outdoor

Hvordan ser det ud med genbrug af bygningsdele og komponenter?

Potentialer, bekymringer, barrierer og muligheder.

v/ Rune Andersen, Postdoc in Circular Construction, DTU Sustain

Fra design til bedre drift – linked data og energi-effektive installationer

Kan vi koble BIM, drift og data og få mere energieffektive bygninger? Hør om mulighederne, resultaterne og potentialerne.

v/ Christian Anker Hviid, Lektor DTU og formand for DANVAKs ventilationsforum

Spor 5 – Sådan kommer du i gang med bæredygtighedsrapportering i praksis

Bæredygtighed i byggeriet er ikke længere et frivilligt tilvalg for særligt ivrige bygningsejere, men noget der skal måles, vejes og dokumenteres og som får afgørende betydning for låne- og udlejningsmuligheder. Kravene til dokumentationen er betydelige, og det kan virke overvældende at komme i gang. Særligt hvis man tænker, at man skal nå det hele på én gang og helt perfekt i første hug.

På spor 5 taler vi om bæredygtighedsrapportering i praksis. Hvad er de gode råd til at komme i gang? Og hvordan har en række af EjendomDanmarks medlemmer håndteret det?

Oplægget vil tage udgangspunkt i de erfaringer og oplevelser, som EjendomDanmark og dets medlemmer har indsamlet via projektet ”Bæredygtig omstilling af ejendomsbranchen.” Oplægget vil dels have en overordnet introduktion, og dels konkrete cases fra virkeligheden, som illustrerer, hvordan der arbejdes med bæredygtighed og rapportering.

Hvordan kan man arbejde med bæredygtighed og rapportering – en introduktion

v/ Jan Ellebye, EjendomDanmark

Cases fra praksis med bæredygtighedsarbejdet

v/ Søren Eriksen og Brian Hulvi, IC-Consult

Spor 6 - Bliv klædt på til mere bæredygtig drift

Bæredygtig drift er mere og andet end energieffektiv drift; det er godt indeklima, godt arbejdsmiljø, minimal brug af ressourcer og kemikalier, god økonomi, rettidig udskiftning og vedligehold og sikkert også mere. På den ene side almindelig sund fornuft og på den anden side uoverskueligt. 

I spor 6 ser vi på, hvordan vi kan nærme os en mere bæredygtig drift. Kan DGNB-drift hjælpe på vej? Hvordan validerer vi den bæredygtige drift, og hvordan gør de hos COOR-management, hvor bæredygtig drift er en vigtig “vare på hylden”. 

IoT til validering af bæredygtig drift, jf. DGNB-drift 

v/ Meiken Hansen, Design Engineer. Digital & Sustainable Innovation. FORCE Technology

Bæredygtig drift – en vare på hylden  

v/ Anders Press, COOR-Management

Spor 7 - UN17 Village - Hvad kan vi lære om bæredygtigt byggeri, samarbejde og byggeprocesser? - paneldebat

Bag UN17 Village-projektet ligger en masse ambitioner om at lave et holistisk bæredygtigt byggeri og samtidig afprøve nye metoder, standarder og samarbejder.

I dette spor spørger vi parterne bag UN17 Village: Hvilke resultater er opnået? Hvad kan vi lære af projektet, samarbejdet og processerne? Og hvordan kommer vi endnu videre?

Hvad kan vi lære om bæredygtigt byggeri, samarbejde og byggeprocesser? - paneldebat

v/ Marie Kjærsgaard Knudsen, Project Development Manager, NREP
Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef, CG Jensen
Peter Hedegaard, Business Relations Director, Saint-Gobain
Mia Scheel, markedsdirektør og arkitekt, SWECO Architects
Steffen Maagaard, markedschef Bæredygtighed, Energi og Indeklima, Artelia Group

Spor 8 – Udskiftning og vedligehold – En genvej til mindre klimaaftryk fra bygninger?

Med jævne mellemrum trækker vedligeholdelsesefterslæbet i fx. offentlige bygninger overskrifter, og beløb som 100 mia. kr. nævnes i en opgørelse fra Rambøll i 2020. De økonomiske gevinster ved rettidig omhu er uomtvistelige, men hvad er klimapotentialet i rettidig omhu i forhold til at vente til forfaldet er udbredt og renovering/transformation/nedrivning er nødvendigt?

Kan man regne på det og hvordan? Og hvor meget skal klimagevinsterne fylde i forhold til bygningens performance og indeklimaet?

Det stiller vi skarpt på i spor 8, hvor vi ser på klimagevinster ved rettidig udskiftning og vedligehold.

Vedligehold, performance og klima-aftryk
- Overvejelser og erfaringer

v/ Nikolaj Haaning, Director Innovation & Sustainability, Rambøll og Lars Hedegaard Jepsen, afdelingsleder Installationer & Energi, Rambøll

To konkrete cases: Administrationsbygningen der gik glip af klimagevinst og sygehusene der fik en

Transition har i to konkrete bygninger regnet på klimaaftrykket ved vedligehold sammenlignet med renovering og nedrivning/nybyg. Hør om de konkrete resultater og overvejelser

v/ Line Nørmark, bygningsingeniør og partner, Transition ApS

Spor 9 - Energiforum Danmarks bud på klog implementering af bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet – workshop og debat

Det vælter ind med nye og stramme krav til bygninger fra EU, fx: 3 % af alle offentlige bygninger skal renoveres hvert år, de energimæssigt dårligste bygninger (uanset ejerskab) skal renoveres og opgraderes. Flere bygninger skal have bygningsautomatik og der skal effektiviseres og dokumenteres på nye måder. Gode takter og ambitioner, hvis man gør det klogt.

I disse måneder er skitserne til den danske implementering af bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet ved at blive tegnet. Energiforum Danmark har nedsat en gruppe, der skal forsøge at påvirke dette arbejde ved at samle og viderebringe gode ideer til en klog implementering. Vi ønsker at være proaktive og sætte fokus på virkemidler og initiativer, der virker og skaber værdi i den daglige brug og drift af bygningerne.

I spor 9 præsenterer gruppen sine tanker og lægger op til debat og erfaringsudveksling, og du kan give input til kommende initiativer.

Fra gruppen deltager Søren Dyck-Madsen, Michael H. Nielsen og Christian Jarby.

Læs evt. debatindlægget fra to af gruppens medlemmer, skrevet i november 2023 magasinet 

Energiforum Danmarks bud på klog implementering af bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet

Det vælter ind med nye og stramme krav til bygninger fra EU, fx: 3 % af alle offentlige bygninger skal renoveres hvert år, de energimæssigt dårligste bygninger (uanset ejerskab) skal renoveres og opgraderes. Flere bygninger skal have bygningsautomatik og der skal effektiviseres og dokumenteres på nye måder. Gode takter og ambitioner, hvis man gør det klogt. Præsentation fra Perspektivgruppen. 

v/ Søren Dyck-Madsen og Christian Jarby.

Relaterede artikler

Overblikoverdirektiver 1244X700
21. mar. 2024 Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
Få overblikket over de nye EU-direktiver her
Sørendyck Madsen 1244X700
21. mar. 2024 Af: Søren Dyck-Madsen, seniormedlem af Energiforum Danmark
Nye EU-direktiver stiller krav til mere klimavenlige bygningsrenoveringer
Sorendyck Madsenmichaelhnielsen 1244X700
16. nov. 2023 Af: Søren Dyck-Madsen, medlem af Energiforum Danmark og Michael H. Nielsen, bestyrelsesmedlem i Energiforum Danmark
Nye krav fra EU om energieffektivisering kræver nytænkning