Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 05-12-2024 Jævnlige tjek af skjult overforbrug betaler sig

Jævnlige tjek af skjult overforbrug betaler sig

Af: Jesper Andersen, journalist
05. dec. 2024
Mange bygninger bruger unødvendig energi om natten. En natrundering, hvor man inspicerer bygningerne efter lukketid, kan afsløre, om lyset brænder unødvendigt. Med hjælp fra NRGi opdagede Københavns Universitet, at de kunne spare ca. kvart million på standby-forbruget i Universitetsfirkanten i indre by.
Natrundering Foto
En inspektion af Københavns Universitets bygninger i indre by afslørede bl.a, at det gamle bibliotek i Krystalgade brugte unødigt lys om natten, når bygningen ikke blev brugt. Foto: Bo Sonne Andersen

Alle bygninger har standby-forbrug i de tidsrum, hvor ingen bruger dem.  

Men selvom de fleste virksomheder har fokus på at holde energiforbruget nede, så kan standby-forbrug over tid vokse sig større og blive til skjult overforbrug. 

Årsager til skjult overforbrug kan f.eks. være:  

  • Forkert betjening af automatiksystemer 

  • Forkert indstilling af tekniske anlæg efter service eller renovering 

  • Defekte anlæg eller automatiksystemer 

  • Ændret anvendelse af bygninger eller ombygninger, så energiforbrug ikke længere matcher behov 

  • Uopmærksom brugeradfærd 

"Disse årsager er hverken sjældne eller overdrevne. Vi finder dem gang på gang, og de koster ofte energi for flere hundredetusinde kroner om året, siger Bo Sonne Andersen, energirådgiver i NRGi. 

Tjek forbruget jævnligt 

Det er altid en god idé at holde øje med sine bygningers energiforbrug. Hvis det ikke falder så meget som forventet, når alle går hjem, bør man undersøge årsagerne og gennemføre forbedringer.  

Der kan ofte opnås gode besparelser ved meget simple tiltag.  

NRGi anbefaler, at man jævnligt inspicerer sine bygninger uden for arbejdstiden. I større virksomheder, hvor de tekniske installationer er mere komplekse, kan energirådgivere hjælpe til. 

Københavns Universitet fandt en kvart million 

Universitetet anvender energistyringssystemet MinEnergi til overvågning af energiforbrug.  

Her blev specialkonsulent Kate Andersen opmærksom på, at elforbruget i Universitetsfirkanten i det indre København ikke faldt nær så meget som forventet uden for normal åbningstid. 

Hvor blev energien brugt? En energirådgiver fra NRGi gennemgik bygningerne uden for åbningstiden, og konklusionen var, at deres standby-forbrug kunne sænkes med cirka 243.000 kroner om året. 

Besparelser på lys og ventilation 

Noget af bygningernes belysning er styret af bevægelsessensorer, noget skal tændes og slukkes manuelt og noget er styret ved hjælp af ure. Det gav anledning til forvirring. 

"Vi opdagede blandt andet, at lyset i det gamle bibliotek i Krystalgade stod tændt hele tiden, fordi urstyringen var sat til konstant drift. Det samme gjaldt to meget store lysekroner i vores hall," siger Kate Andersen. 

Desuden viste inspektion og måling på bygningernes ventilationsanlæg, at bedre styring kunne reducere deres forbrug af el og bortventileret varme. Derudover ville udskiftning af flere udsugningsventilatorer medføre gode besparelser.  

Analysen tjener sig hjem på et halvt år 

Samarbejdet med NRGi har været en god øjenåbner. Energirådgiverens rapport udpeger meget præcist, hvor og hvorfor bygningerne i Universitetsfirkanten har et større standby-forbrug end forventet. 

”Vi er allerede i gang med at realisere flere af de anbefalede tiltag, og vi forventer, de tjener sig hjem på cirka et halvt år," siger Kate Andersen.