Kan man fjernstyre en bygning 100 pct?
I Københavns Lufthavn har de fået en driftsmedarbejder ud over det sædvanlige.
24 timer i døgnet, syv dage om ugen, overvåger og analyserer medarbejderen datapunkter fra alle CTS- og HVAC-systemer i lufthavnens såkaldte Finger A-afsnit ved Terminal 2.
Driftsmedarbejderen er dog ikke som ansatte i lufthavnen er flest.
Der er nemlig tale om en såkaldt cloud-baseret digital service fra Siemens Xcelerator ved navn Asset Perforamnce Advisor (APA).
I lufthavnen er der cirka 70.000 datapunker, så der er mere data at holde styr på, end selv de dygtigste teknikere kan nå at få overblik over inden for almindelig arbejdstid.
”Med APA har vores kunder fået en digital driftschef, der er på arbejde 24 timer i døgnet, og som hjælper med hurtigt at få overblik over sammenhængen mellem de mange data. I princippet gør den ikke noget, som vores driftsteam ikke kunne allerede – men den sparer dem tid, skaber sammenhæng og er altid på arbejde,” udtaler Niels Friis Nielsen, salgschef i Siemens, i en pressemedelelse.
Finger A-bygningen i lufthavnen har 19 ventilationsanlæg, der hver kører 2.000 kubikmeter luft igennem i timen fra klokken 4 om morgenen til klokken 23.
Og den digitale driftsmedarbejder havde ikke været længe på arbejde, da det stod klart fra dens indrapporteringer, at Finger A-bygningen ikke blev driftet optimalt.
"Rapporterne fra APA viste, at vi overventilerede bygningen og aldrig var i nærheden af det tilladte CO2-indhold i luften. Alene i finger A-området har vi Vi har opnået en ret fornuftig besparelse ved at regulere udluftningen på den baggrund", fortalte Carsten Bo Hansen, Senior Asset Manager i Københavns Lufthavn, i en pressemeddelelse.
Mennesket kan og skal ikke skrives ud af driften
Med APA åbner Siemens døren ind til en mere digital fremtid for bygningsdrift, hvor mere og mere af driften bliver automatiseret og fjernstyret.
APA-systemet kan ifølge Siemens bruges i alle typer af bygninger, men giver særlig god mening at få installeret i bygninger som fx. butikscentre, hvor det både kan være svært at danne sig et samlet overblik og finde kvalificeret arbejdskraft til at drifte deres bygninger.
“APA er en AI-løsning, som gennemanalyser CTS-systemet i en bygning og dermed opdager nogle uhensigtsmæssigheder i driften, som en medarbejder typisk ikke vil opdage. På den måde giver AI en mere optimal drift både ift. indeklima, men i høj grad også ift. energiforbrug”, siger Kurt Othendal Nielsen, chefrådgiver hos Siemens.
Kurt Othendal Nielsen vurderer, at vi er tæt på at nå derhen, hvor næsten al drift af en bygning kan fjernstyres 100 procent. Men han tror ikke på, at vi nogensinde får skrevet mennesket fuldstændig ud af driftsligningen.
“Og spørgsmålet er også, om det er ønskværdigt? Der er jo også stadig piloter ombord på fly, selvom det teknisk set kan flyve af sig selv. Og de er der jo, fordi der kan opstå uforudsete hændelser, som teknikken af den ene eller anden årsag ikke kan fange”, siger han.
Fjernstyring af bygninger vinder stort indpas
Sådan vil det også være i en bygning. Langt de fleste fejl vil systemet opdage og korrigere, men der vil være tilfælde, hvor der opstår problemer med driften, som har brug for en god gammeldags skrue og hammer, siger han.
“Bygninger består jo stadig af rør, isolering, haner og ventiler, som kan kalke til og ruste. Og dem kan en kunstig intelligens jo ikke gå ind og reparere. Her skal der en driftsmedarbejder ud og fixe problemet. Så en bygning, hvor driften fjernstyres 100 procent, er der ikke endnu, men vi er jo tæt på, hvis det er det, vi ønsker”, siger Kurt Othendal Nielsen.
Hos Siemens mærker man også, at fjernstyringen af bygninger har vundet indpas de seneste år.
“For 10 år siden startede vi bilen og sendte en tekniker ud for at kigge på problemerne, I dag sidder langt størstedelen af vores serviceteknikere bare computerskærmen og løser problemerne med mus og tastatur som værktøjer. Men selvfølgelig opstår der stadig situationer, som vi ikke kan løse fra skrivebordet, og så sender vi en god gammeldags servicetekniker ud”, siger han.
Teknologi giver mere energieffektiv drift
Kunstig intelligens, der måler og indrapporterer om bygningernes CTS-systemer, kan ikke løse alle problemer.
Og ideen om en bygning, som fjernstyres 100 procent uden menneskelig indblanding er lidt af en utopi, mener Kurt Othendal Nielsen.
Dermed ikke sagt, at driftsmedarbejderne ikke skal omfavne teknologierne. Tværtimod, slår Siemens chefrådgiver fast.
“Langt de fleste bygninger herhjemme kører ikke driftsoptimalt, fordi de tekniske medarbejdere har så mange andre opgaver. De har simpelthen ikke tiden til at overvåge alle udsvingene og problemerne med driften. Groft sagt kan man sige, at jo mere manuelt styret en bygning er, jo mindre effektiv er driften også”, siger han og slutter:
“Derfor er digitale værktøjer som APA en uvurderlig hjælp, som ikke skriver driftsmedarbejderen ud af ligningen, men gør ham eller hende mere effektiv. Teknologi er lig med mere energieffektiv drift og et bedre indeklima, så simpelt kan det siges”.
Fakta om APA
Asset Performance Advisor er en cloud-baseret service fra Siemens, som består af fem dele:
- Data fra et CTS-system, der styrer og regulerer varme og ventilation
- Data om energiforbrug fra HVAC-systemer
- Erfaringer fra BMS-managers, teknikere og eksperter fra Siemens rundt om i verden
- En lang række algoritmer baseret på AI om, hvordan dine anlæg bør køre
- Overvågning 24/7.
Relaterede artikler