Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 07-04-2022 IoT-iværksættere har skabt stor succes med brugervenlig indeklima-sensor

IoT-iværksættere har skabt stor succes med brugervenlig indeklima-sensor

Af: Katja Kafling, marketing og kommunikation ved IoT Fabrikken
07. apr. 2022
For to år siden lancerede virksomheden IoT Fabrikken en sensor, der kan registrere indeklima, skimmel og tilstedeværelse uden hverken wi-fi eller strøm. I dag bliver den smarte IoT-løsning brugt i 50 kommuner landet over samt i alt fra museer til zoologiske haver og forskningsprojekter.
Roomanalyzer Pic 1244
Foto: IoT Fabrikken

Timingen kunne næsten ikke have været værre for lanceringen af IoT Fabrikkens smarte indeklima-sensor Roomalyzer.

To uger efter virksomhedens nye IoT-løsning kom på markedet i foråret 2020, lukkede Regeringen hele landet ned på grund af coronaepidemien.

Men selv ikke en verdensomspændende pandemi har haft held til at stoppe den smarte sensors succes. Faktisk er Roomalyzer i dag blevet en langt større succes, end IoT Fabrikken turde drømme om.

“Vi er vokset fra tre til syv medarbejdere i fabrikken, og vi har lige lanceret RoomAlyzer i kommune nr. 50. Teknologien er kommet ud til langt flere typer brugere, end vi regnede med”, siger Jon Wichmann.

Sammen med sin lillebror Lars Wichmann og makkeren Mikkel Fi­scher grundlagde han IoT Fabrikken på hjemmeadressen i Svogerslev i 2018.

Jon Wichmann og partner Mikkel Fischer havde forudset, at deres nye, smarte sensor-system ville vinde indpas i kommunerne.

De var heller ikke overraskede over, at rigtigt mange af landets større og mindre skoler også gerne vil måle på indeklima og anvendelse af lokaler.

Men at store og små museer og zoologiske haver i dag også har taget IoT-løsningen til sig kom bag på dem. Det samme gjorde interessen for RoomAlyzer hos forskere, boligselskaber og rådgivere.

“Det er altid svært at skulle kloge sig på, hvad man selv gør rigtigt. Men det, brugerne fortæller os, er, at sensoren er ultra-nem at bruge. Du skal ikke gøre andet end at aktivere den, så får du data serveret på din telefon og computer. Og så får vi ros for at have en platform, der kan bruges uden større it-erfaring”, siger Mikkel Fischer, der står for IoT Fabrikkens økonomi og hjemtagelse af komponenter.

Billede2

RoomAlyzer måler på temperatur, luftfugtighed, reel CO2, VoC (fx afgasning), lyd, lysfarve (Kelvin), lysstyrke (lux) og tilstedeværelse i rummet (PIR). Den sender via NB-IoT (Narrow Band Internet of Things), som er teleselskabernes IoT-standard. Sensoren finder selv masterne og skal ikke bruge wifi. Foto: Roomalyzer.

IoT giver nye muligheder: Slut med dataloggere

RoomAlyzer er en ny type indeklima-sensor, der som den første af sin art måler på det totale indeklima (syv parametre) samt hvor meget lokaler og borde bliver brugt. Den sender via Narrow Band IoT (uden ledninger og wifi).

Den er et enkelt værktøj til energioptimering i bygninger og til forbedring af indeklimaet på arbejdspladser, museer og skoler.

Roomalyzer tages i brug ved at stryge en magnet på siden af sensoren. Herefter får brugeren adgang til data om indeklima i real time. Sensoren giver også adgang til analyser og statistikker over anvendelse af dine lokationer og indeklimaet.

Anders Struwe Mynster er leder for Nordic IoT Center og afdelingsleder i FORCE Technology.

Han har arbejdet med IoT-teknologi i en årrække og har blandt andet skrevet rapporten Availability as driver for IoT.

Spørger man Anders Struwe Mynster, er det ikke overraskende, at IoT-systemet RoomAlyzer har fået vind i sejlene.

“IoT-løsninger handler om bekvemmelighed. I gamle dage havde rigtigt mange segmenter kun adgang til dataloggere, og det spændte ofte ben for at få data samlet ind og for at få dem brugt. De benspænd har RoomAlyzer succesfuldt fjernet”, siger han.

Med de mere gammeldags dataloggere, skulle brugerne selv hente loggeren ind fra det sted, hvor den hang. Så skulle den tømmes for data, som dernæst skulle sættes op i Excel-ark.

“IoT-løsninger som RoomAlyzer leverer data direkte til brugeren, der ikke skal gøre andet end at kæde data sammen med sin domæneviden og ekspertise. Det giver langt bedre muligheder for at bruge data og handle på de ting, man vil have gjort noget ved”, siger Anders Struwe Mynster.

Room Dyr

RoomAlyzer analysere ikke blot indeklima for mennesker. På dyrepasseruddannelsen ved Roskilde Tekniske Skole overvåger IoT-løsningen temperatur og luftfugtighed hos skægagamer og andre dyr. Foto: RoomAlyzer

IoT Fabrikken har lyttet til kunderne – derfor når de ud

Nordic IoT Center er sat i verden for at gøre Norden til det bedste sted i verden at udvikle og anvende IoT-løsninger.

Organisationen samler eksperter indenfor IoT og formidler deres viden om de forskellige løsninger til en bred vifte af interessenter.

Derfor ved Anders Struwe Mynster også en del om, hvad der skal til for, at et system som RoomAlyzer bliver en succes:

’Når man sender en ny IoT-løsning på markedet, skal man turde lytte efter brugernes behov og kritik. IoT Fabrikken havde i begyndelsen et mere smalt fokus på indeklima, men har bygget videre på softwaren, så den også kan bruges til at optimere anvendelser af lokaler og rengøring. Derfor kan de ramme alle fra skoler og daginstitutioner til museer og zoologiske haver”, siger han.

En af de kunder, som har fået stor glæde af RoomAlyzer, er Kasper Lynge. Han er viceinstitutleder på Institut for Byggeri og Bygningsdesign ved Aarhus Universitet.

“Før i tiden havde vi dataloggere, som skulle hentes ind og tømmes hver 14. dag. Det betød i realiteten, at vi ikke fik indsamlet den datamængde, vi havde behov for. Ofte havde vi ikke mulighed for at trække dataen ud af CTS-anlæggene, fordi de systemer var lukkede”, forklarer han.

Efter introduktionen af RoomAlyzer på Aarhus Universitet, kan Kasper Lynge og hans kollegaer nu så let som ingenting indsamle og analysere data om indeklima i bl.a. daginstitutioner.

“RoomAlyzer giver os mulighed for at indsamle rigtigt meget data over længere tid. Vi bruger med andre ord sensor-systemet til at skaffe os viden, som vi kan lave vores egne beregninger på. Det kan vi, fordi systemet er åbent, og vi kan hente data ind i de systemer, hvor vi skal bruge dem”, siger han og fortsætter:

“Hvis vi skulle lave meget præcise målinger på noget mere teknisk eller bygningsfysisk, så ville vi selvfølgelig skulle bruge noget andet og langt dyrere måleudstyr. Men vi har valideret RoomAlyzer i vores laboratorium på nogle af indeklimaparametrene, og til generel indeklimavurdering og anvendelse af lokaler er løsningen rigtigt god”.

Hvad er RoomAlyzer?

Sensor-systemet RoomAlyzer måler på i alt otte værdier (temperatur, luftfugtighed, CO2, VoC, lyd, lys, skimmel og aktivitet (PIR).

Sensorerne kører via NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) og skal hverken have ledninger, wifi eller gateways.

Sensorerne leveres med en platform med tilhørende app. De er desuden integreret til blandet andet OS2, KMD Energy Key, Sweco, Vitani, Blue Fragments og Open Data DK.

Læs mere om RoomAlyzer på www.iot-fabrikken.com

Relaterede artikler

November2022 1244X500
15. nov. 2022 Af: Rebecca Bloch & Sophie Thomsen
Danske kommuner opnår store energibesparelser med smarte ventilatorer
Indeklimaindsats 1244X700 1
21. mar. 2024 Af: Kristian Andersen, byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune, og Jens Ole Koch, udviklingskonsulent hos Ringkøbing-Skjern Kommune.
Strategisk planlægning effektiviserer kommunal indeklimaindsats på skolerne