Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 14-04-2025: To cases om at få mere ud af energimærket

To cases om at få mere ud af energimærket

Af: Susanne Noer Brandt, Energispring
14. apr. 2025

ArupHvidt bruger en kladde som redskab til at løfte ejendommens energimærke

Østergade 4618

Resultater

Den aktive brug af kladden ifm. en renovering understøtter en målrettet indsats til at opnå det energimærke, som ejendomsejeren ønsker. I en periode i 2024 indhentede ArupHvidt  kladder på tre ejendomme, hvoraf det lykkedes at løfte to ejendommes energimærke fra D til B, og én ejendoms energimærke fra D til C.

Ved mindre renoveringsprojekter arbejder ArupHvidt strategisk med at indhente en kladde af ejendommens energimærke inden, at det endelige energimærke indberettes. Kladden viser dels ejendommens nuværende energimærke; og dels hvor mange kilowatt-timer (kWh) ejendommens energibehov skal reduceres med, for at opnå det energimærke, man ønsker for ejendommen.

Med udgangspunkt i kladden sender energirådgiveren en liste over relevante forslag, der kan reducere ejendommens energibehov. Listen over forslag viser, hvor mange kWh pr. m2, de enkelte forslag kan reducere ejendommens energibehov med. Listen forholder sig ikke til omkostningen og tilbagebetalingstiden for tiltagene. Efterfølgende har ArupHvidt mulighed for at udvælge de tiltag, som de vil gennemføre. Det koster omkring 10.000 - 15.000 kr. mere end et standardenergimærke at indhente en kladde af ejendommens energimærke, inden det endelige energimærke indberettes.

Om organisationen

ArupHvidt varetager rådgivningsopgaver inden for ejendomsudvikling, ejendomsdrift og ejendomsinvestering. ArupHvidt har specialiseret sig i at videreudvikle og gentænke bevaringsværdige ejendomme, herunder at energirenovere og etablere solcelleanlæg med respekt for hver ejendoms historie og arkitektur. ArupHvidts mål for ejendomsudvikling er høj arkitektonisk kvalitet, langsigtede løsninger og projekter, der er rentable investeringer.

Få anbefalinger om bedre brug af energimærket og se andre cases Få mere ud af energimærket – Anbefalinger og casesamling

Bygningsstyrelsen bruger dynamiske energimærker

Augustenborg Foto CUBO Arkitekter (002)

Resultater

Den dynamiske tilgang til energimærket har synliggjort de ejendomme, som alene ved hjælp af den nye beregningsmetode for energirammen er blevet løftet et energimærke op. Det har gjort det tydeligt, at det ikke er disse, men andre ejendomme som skal prioriteres i energispareindsatsen (f.eks. udgår de bygninger, som er steget fra energimærke C til B fra prioriteringen). Man har nu et mere konkret udgangspunkt for beregningerne for energispareindsatsen.

Bygningsstyrelsen arbejder dynamisk med deres ejendommes energimærker bl.a. ved hjælp af data fra analyse- og visualiseringsværktøjet Energy Project. De bagvedliggende data fra det officielle energimærke importeres direkte fra energimærkningsværktøjet, Energy10, ind i Energy Project. Data fra Energy Project udtrækkes til PowerBI, hvor de analyseres og visualiseres.

Bygningsstyrelsens dynamiske tilgange er dels at opdatere energimærket ved ændringer i energifaktoren, som energimærket er beregnet efter; Dels er det at opdatere energimærket, når der er gennemført energirenoveringstiltag. Tilsammen har bygningsstyrelsen fået retvisende energimærker, og viden om hvad det kræver at opnå et højere energimærke.

Om organisationen

Bygningsstyrelsen er statens største ejendomsvirksomhed, bygherre og leverandør af statslige arbejdspladser. Som statens ejendomsvirksomhed løser Bygningsstyrelsen brugernes lokale behov ved at skaffe lokaler i enten statsejede eller privatejede ejendomme. For at imødekomme brugernes ændrede lokalebehov, køber Bygningsstyrelsen ejendomme eller ombygger lokaler. Bygningsstyrelsen varetager også driften af dens ejendomme med fokus på at reducere statens klimabelastning og omkostningerne (ved statens) lokaleforbrug. Bygningsstyrelsen har især indflydelse på driften af den statsejede kontorportefølje.

Få anbefalinger om bedre brug af energimærket og se andre cases Få mere ud af energimærket – Anbefalinger og casesamling