Hvad er den gode renovering?
TEMA: KLOGE RENOVERINGER
Vi skal renovere, men det skal være en god og hensigtsmæssig renovering.
Hos Transition har vi arbejdet med renovering, vedligehold og transformering de sidste 10 år.
Og vi er ikke i tvivl om, at vedligehold og energirenovering altid skal være førsteprioritet, hvis bygningen stadig er sikker, sund og relevant.
Fig 1. Transitions bygningspyramide. Gør mest i toppen.
Med det nye bygningsdirektiv og energieffektiviseringsdirektiv er der lagt en linje fra EU, som viser vigtigheden i at løfte niveauet i den eksisterende bygningsmasse – her gælder det blot om, at vi får prioriteret rigtigt, lavet de rigtige løsninger og ikke ender med at rive ned og bygge nyt i stedet.
Når vi taler om energirenovering, er det i de tilfælde, hvor vi tilfører eller udskifter komponenter, som medfører en energibesparelse.
Når vi taler om en generel renovering, er det de tilfælde, hvor vi tilfører eller udskifter komponenter, uden at det giver en energibesparelse.
En energirenovering kan fx være efterisolering af loftet, isolering af rør eller udskiftning af varmekilden.
Disse tiltag er ofte med til at forlænge bygningens levetid og relevans, og ikke mindst til at reducere det enorme energiforbrug, som er forbundet med driften af vores bygninger.
Hele 20% af vores CO2-udledning stammer fra energiforbruget i bygninger, og velovervejede energirenoveringer kan være med til at reducere vores CO2-udledning - også når man ser det i et livscyklusperspektiv og medtager udledningen fra materialerne.
Vi har dog også set, at man kan komme til at overrenovere, og dermed bidrage til en større klimabelastning end hvis man havde valgt at rive bygningen ned og starte forfra.
Så selvom renovering er bedre end nybyg, er det fortsat vigtigt, at man gør sig nøje overvejelser inden man træffer en beslutning om, hvad der skal ske, hvilke materialer man benytter, og hvor omfattende man går til værks – også selvom der ikke er klimakrav til renovering.
Når vi ser på tiltag inden for energirenovering, er det især i forbindelse med etablering af solceller, opbygning af terrændæk og udskiftning af vinduer, at man skal være særlig opmærksom på, om der er en CO2-gevinst.
Det skyldes, at udledningen fra materialerne kan være så høj, at det ikke medfører en CO2-besparelse i løbet af materialets levetid, selvom energiforbruget reduceres.
Fig 2. Livcyklusanalyser af forskellige solceller
Vi skal dog høste de energibesparelser, som ligger lige for.
Ved at reducere energiforbruget i vores bygninger gennem energirenovering, konvertering, styring og regulering, kan vi reducere behovet for udbygning af vedvarende energianlæg og samtidig skabe bedre og mere komfortable bygninger - så længe vi gør det klogt.
Hvis bygningen ikke er vedligeholdt, eller hvis den fx skal have nye brugere, vil renovering og transformering ofte være en af løsningerne.
Her skal vi sikre, at vi ikke udskifter bygningsdele, som er i fin stand, eller tilfører unødige materialer. Vi skal altså være bevidste om, hvorvidt det vi gør, er nødvendigt.
Det er vigtigt at overveje om vedligehold er en løsning fremfor udskiftning, eller om reduktion af energiforbruget kan indtænkes sammen med en renovering.
En renovering kan være nye gulve, et nyt køkken eller måske et nyt tag, og når man står overfor en renovering, er det vigtigt at det bliver gjort på den rigtige måde.
Det indebærer, at vi sikrer, at de renoveringer vi udfører, er sunde og sikre samt har en lav klimabelastning. Derudover skal der indtænkes reparationsmuligheder, formålsegnede materialer samt tidløse og fleksible løsninger.
Vi skal sikre, at vi altid prioriterer dels vedligehold og energirenovering og dels renovering og transformering, så vi kan bevare en større andel af de 2-3 mio. m2 bygningsmasse, vi nedriver hvert år, samt reducere de 6-8 mio. nye kvm, vi bygger hvert år.
Er man i tvivl om de gode energiløsninger i byggeriet, kan man blandt andet søge gratis viden og rådgivning på Energistyrelsens rådgivningstjeneste til professionelle aktører på www.byggeriogenergi.dk.
Andre artikler med temaet:
Du har netop læst én artikel ud af syv tema-artikler om kloge renoveringer. Læs de andre i serien her:
Relaterede artikler