CONCITO om implementeringen af de nye EU-direktiver: “Der skal nye virkemidler til”
EU-direktiverne EED og EPBD sætter retningen for klimaindsatsen i EU, når det kommer til energieffektiviseringer og bygninger.
Danmark har stor erfaring med energieffektivisering at trække på, men der skal også nye virkemidler til, hvis vi skal leve op til de nye EU-krav.
Sådan lyder vurderingen fra Nethe Veje Laursen, programchef for CONCITOs program om Fremtidens Energi, Bygninger og Industri.
Her følger et kort interview med Nethe Veje Laursen om de udfordringer og muligheder, som implementeringen af EED og EPBD bringer med sig de kommende år.
Hvor godt rustet er vi til at løfte de nye krav, som EU-direktiverne stiller?
Når det gælder EED så har vi i Danmark arbejdet energibesparelser og effektivisering i mange år, så vi har noget erfaring at trække på.
På bygningsområdet har vi allerede arbejdet med LCA-beregninger for bygninger, hvilket indgår i EPBD. Så på nogle områder står vi ret fint.
Et sted, der er særligt udfordrende for Danmark, er de fokuserede indsatser på energifattigdom og boligejere, som ikke har råd til at forbedre deres bolig. Den slags målrettede indsatser har vi ikke særlig meget erfaring med i Danmark.
Er de reviderede EU-direktiver ambitiøse nok? Er der nogle specifikke tiltag eller krav, som I savner?
EU direktiverne sætter rammerne, nu skal nationalstaterne udfylde dem, og det skal være ambitiøst. Kravene til EED bliver ikke en nem opgave for Danmark at indfri, her skal nye virkemidler til. Det er absolut ikke nok at gøre, som vi plejer, ift. energieffektiviseringsindsatsen.
Hvad skal der i din optik til for at implementeringen af de reviderede EU-direktiver bliver succesfuld?
Dels skal det implementeres ambitiøst, dels skal EU direktiverne tænkes sammen, så implementeringen bliver så klog og hensigtsmæssig som muligt.
Hvad spår du bliver de største bump på vejen mod en succesfuld opfyldelse af direktiverne?
Direktiverne indeholder rigtig mange forskellige tiltag og fokusområder, der hver især kan blive udfordrende. For EED bliver det som sagt ikke nogen nem opgave at leve op til energieffektivisering og energibesparelseskravet.
I har tidligere ytret bekymring om, at der arbejdes efter en såkaldt minimumsimplementering af de reviderede EU-direktiver. Hvorfor denne bekymring?
Den måde, direktiverne formuleres på vil næsten altid give mulighed for fortolkning.
Det kan være en god ide for at kunne favne alle EU landene, men det giver også mulighed for at leve op til direktiverne med meget lidt egentlig handling.
Hvis direktiverne skal have den effekt, de er tiltænkt, kræver det netop, at man gør nogle ting anderledes.
Relaterede artikler