Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 21-03-2024 Få overblikket over de nye EU-direktiver her

Få overblikket over de nye EU-direktiver her

Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
21. mar. 2024
EU’s medlemslande skal gøre meget mere for at energieffektivisere bygninger. Det står klart efter vedtagelsen af det reviderede Energieffektiviseringsdirektiv (EED) i efteråret 2023 og bygningsdirektivet (EPBD), der forventes endeligt vedtaget snarest. Her følger et overblik over tidsplanen og indholdet i de to nye direktiver.
Overblikoverdirektiver 1244X700
Foto: Canva

Tidslinje for EED og EPBD-direktiverne

Energieffektiviseringsdirektivet blev endelig vedtaget den 13. september 2023 i EU. 

Det reviderede bygningsdirektiv er vedtaget af EU-Parlamentets udvalg for energi og industri og af Rådets ambassadører i Bruxelles. af EU-landene den 7. december. 

Den 14. marts blev det reviderede bygningsdirektiv behandlet på Europa-Parlamentets plenarmøde. 

Når Bygningsdirektivet udgives i EU-tidende har medlemslandene 24 måneder til at implementere direktivet. 

Den danske regering behandler de to direktiver som en enhed og er derfor rst gået i gang med det lovforberedende arbejde af begge direktiver efter vedtagelsen af bygningsdirektivet i december 2023. 

Lovarbejdet med dansk implementering af de to EU-direktiver begynder i 2024 og starten af 2025, hvorefter begge direktiver forventes at træde i kraft i dansk lovgivning i sidste kvartal af 2025. 

Hvilke krav stiller de to nye EU-direktiver?

Energieffektiviseringsdirektivet 

  • Med de nye regler er medlemslandene forpligtet til gradvist at øge deres energibesparelser fra 2024 til 2030. 
  • Direktivet gør det bindende for EU-landene kollektivt at sikre en reduktion af energiforbruget på knap 12 pct. inden 2030 (sammenlignet med 2020).
  • Direktivet fastlægger mål for det endelige energiforbrug, som skal fremme energibesparelser i f.eks. bygninger, industri og transport.
  • I hele bygningssektoren skal energiforbruget årligt reduceres med 1,9 pct. 
  • EU-landende forpligtes til at energirenovere mindst tre pct. af arealet i offentlige bygninger hvert år. 
  • Offentlige organer er samtidig forpligtede til at overveje energieffektivitetskrav ved offentligt indkøb.

Bygningsdirektivet

  • Målsætningen for det reviderede direktiv er, at EUs bygningsmasse skal reducere sine CO2-udledninger med mindst 60 pct. i 2030 i forhold til 2015. 
  • ​​Medlemslandene skal sikre, at beboelsesbygningerne reducerer det gennemsnitlige primærenergiforbrug med mindst 16 pct. i 2030 og med mindst 20-22 pct. i 2035. 
  • 55 pct. af energireduktionen skal opnås gennem renovering af de 43 pct. bygninger, der klarer sig energimæssigt dårligst.
  • Når det gælder minimumsstandarder for energimæssig ydeevne (MEPS) i erhvervsbygninger og offentlige bygninger, skal de 16 pct. med den dårligste ydeevne renoveres inden 2030, og det samme gælder i 2033 for de 26 pct. værste i forhold til 2020.
  • I Danmark indebærer det en opgradering af de fleste bygninger med energimærkning F og G inden 2030 og en yderligere forbedringer af omkring halvdelen af bygningerne med energimærkning E inden 2033.
  • Direktivet skal revideres igen fra 2028.
  • Derudover skal fossil opvarmning af bygninger udfases, el-ladestander-infrastrukturen udvides, og fremtidens bygninger vil også se mange flere hustage, hvor der opføres solceller.

Kilder: Det Europæiske Råd, CONCITO, DI, KL.

Relaterede artikler

Materialer 900X506
28. maj 2024 Af: Søren Dyck-Madsen, Peter Noyé, Maria Rizzo, Martin Hansen og Stine Vogelius
Præsentationer fra Krav til bygninger fra EU – hvad kommer det til at betyde i Danmark i praksis?
Materialer 900X506
05. mar. 2024 Af: Ida Hindborg Riise-Knudsen, Niels Bruus Varming, Malte Frederiksen, Jakob Nørby, Johan Vedel, Klaus Kellermann, Helle Hangaard, Rune Andersen, Christian Anker Hviid, Jan Ellebye, Søren Eriksen, Brian Hulvi, Meiken Hansen, Anders Press, Nikolaj Haaning, Lars Hedegaard Jepsen, Line Nørmark, Søren Dyck-Madsen, Michael H. Nielsen og Christian Jarby, Marie Kjærsgaard Knudsen, Poul-Erik Olsen, Peter Hedegaard, Mia Scheel og Steffen Maagaard
Guldkorn fra Energiforum 2024
Sørendyck Madsen 1244X700
21. mar. 2024 Af: Søren Dyck-Madsen, seniormedlem af Energiforum Danmark
Nye EU-direktiver stiller krav til mere klimavenlige bygningsrenoveringer