Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 21-11-2024 Ambitiøst byggeinitiativ kræver fagligt stærke samarbejder

Ambitiøst byggeinitiativ kræver fagligt stærke samarbejder

Af: Emily Helsengreen, rådgiver inden for Bæredygtighed i Byggeriet ved Transition, og Naja Schultz Petersen, rådgiver i Bæredygtighed og Kommunikation ved Transition
21. nov. 2024
Bygninger og byggeri står for en stor del af Danmarks CO2-udledning. I det ambitiøse byggeinitiativ ’Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet’ går aktører fra byggebranchen sammen om at skabe nye løsninger, der skal reducere klimaaftrykket fra nyt boligbyggeri med 75 %.
JDH Forside Billede
‘EcoModul’ er et enfamiliehus, der er udviklet ud fra visionen om at skabe et simpelt, ærligt og rationelt bæredygtigt byggeri kombineret med biobaserede og CO2-lagrende byggematerialer med supporterende teknologi. Credit: JDH Byg

TEMA: PARTNERSKABER OG SAMARBEJDER PÅ TVÆRS

I Danmark forbruger vi fire gange mere på et år, end det, der udgør vores andel af klodens samlede ressourcer. En af de helt store syndere i det regnestykke er byggesektoren. 

‘Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet’ er et initiativ startet af Realdania og Villumfonden med et mål om at skabe nyt boligbyggeri, der maksimalt udleder 2,5 kg CO2-ækv. pr kvadratmeter årligt.  

Et ambitiøst initiativ som ‘Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet’ kræver samarbejde og inddragelse af byggeriets forskellige aktører, fagligheder og led i værdikæden, herunder bygherrer, rådgivere, entreprenører og materialeproducenter.  

Samarbejde skaber den mest optimale løsning 

Et af initiativets projekter er ‘Ecomodul’ – et innovativt halvanden plans hus på 150 m², som skal have et minimalt fodaftryk på lige knap 80 m², når det står færdigt. 

Byggeriet udføres af JDH-byg, som selv agerer bygherre, arkitekt og udførende på projektet, mens Walther Rådgivende Ingeniør og Transition er tilknyttet som rådgivere. 

EcoModul udføres med fokus på materialevalg og optimering af materialeforbrug gennem simple konstruktioner og byggeprocesser, alt sammen med målet om at fremme et ansvarligt ressourceforbrug inden for de planetære grænser.  

Samtidig bliver projektet udviklet med øje for de kommende beboere. Derfor er det ikke kun klimaaftrykket, der er i fokus. Boligen skal også være sund og god at bo i.  

Med flere fokusområder og høje ambitioner er der brug for forskellige ekspertiser.  

Dette er grunden til, at JDH-byg involverede LCA-rådgivere og ingeniører til at supplere deres egen viden om materialer, æstetik og bygbarhed. 

I EcoModul har Walther Rådgivende Ingeniør været ansvarlig for de statiske beregninger og projektets energiramme, hvilket har krævet en maksimal materialeudnyttelse og effektiv bygningsdrift.  

Transition har været ansvarlig for projektets livscyklusberegning, hvortil der er blevet udarbejdet en lang række variantanalyser på materialer og konstruktionsopbygninger. 

Projektet har gjort det muligt at vende den gængse tilgang lidt på hovedet. I stedet for at lave en livscyklusvurdering, hvor næsten alle beslutninger allerede er truffet, har vi integreret variant- og LCA-analyser tidligt og løbende i processen. Denne tilgang har gjort vores analyser til et grundlæggende beslutningsværktøj for valget af materialer, konstruktionsopbygninger og energiløsninger. Resultatet er en bygning, hvor vi får integreret de mest optimale løsninger fra start, siger Line Nørmark Jakobsen, Chef for Bæredygtighed i byggeriet ved Transition 

Transition og Walther Rådgivende Ingeniør har hele tiden arbejdet sammen for at finde frem til de mest optimale løsninger. Blandt andet for at finde den bedste opvarmningsform for EcoModul, hvor CO2-udledningen fra både materialer og fra driften skulle gå op i en højere enhed. 

Hele projektet har været karakteriseret af denne tætte og inddragende samarbejdsform. Alle projektets parter har bidraget med deres faglighed og ekspertise, hvilket har gjort det muligt at finde og udvikle de mest optimale løsninger i fællesskab. 

Tidlig inddragelse har styrket projektet 

Samarbejdet omkring JDH-bygs EcoModul har fra begyndelsen været præget af en tæt og inddragende proces for alle involverede parter.  

Transition og Walther Rådgivende Ingeniør blev allerede involveret i de tidlige faser af JDH-bygs projektplanlægning, hvor fundamentet for projektet blev lagt. 

I stedet for at følge en klassisk ”silo-agtig” tilgang til byggeriets tidlige planlægning, hvor arkitekter, rådgivere og entreprenører involveres i forskellige faser, har vi arbejdet tæt sammen fra dag ét. Det har betydet, at beslutninger i designprocessen kunne træffes på et mere informeret grundlag, der sikrede at alle teknikaliteter – og potentialer – blev berørt på et tidligt tidspunkt i designprocessen og forud for detailprojektering”, siger Lasse Walther, Rådgivende ingeniør og indehaver af Walther Rådgivende Ingeniør. 

I byggeprojekter ses det ofte, at de forskellige led og parter inddrages på forskellige tidspunkter, og at de blot leverer deres del og herefter slipper projektet”.  

Ved at inddrage alle fagligheder og samarbejdspartnere fra start og undervejs, har det i højere grad været muligt at skabe et stærkt fagligt grundlag samt et fælles ejerskab for EcoModul-projektet.  

Det er alle parters opfattelse, at den tidlige og løbende involvering har tilført stor værdi til projektet. 

Måden at samarbejde har helt sikkert styrket projektet ved at skabe en fælles forståelse og ejerskab blandt os alle. Jeg synes det har været særligt værdifuldt, at vi har kørt projektet som en iterativ designproces, som har givet plads til løbende optimering og drøftelse af forbedrende tiltag”, forklarer Lasse Walther. 

Workshops dannede grundlag for faglig fordybelse 

Samarbejdet om EcoModul-projektet har bestået af løbende dialog og en række workshops.  

Som noget særligt har alle parter dedikeret hele dage til disse workshops, hvilket har gjort det muligt at fordybe sig i projektet, dets detaljer og udfordringer. 

Processen har været udformet med en række af workshops med særskilt fokus og 

delmål, og hvor alle omkring bordet har taget del i ansvaret om at løfte projektet op mod et meget ambitiøst mål. Det er lykkes gennem utallige variantstudier og tests, som gradvist har styrket projekt og gjort det skarpere. Det har netop været samarbejdet, vidensdelingen og bredden af kompetencer, som får dette projekt helt i mål”, siger Simon Sjøgaard, arkitekt ved JDH-byg. 

Den fælles fordybelse under projektets workshops medvirkede til betydelige optimeringer på projektet hver gang, hvilket har bragt EcoModulet tættere på målet om et byggeri, der udleder maksimalt 2,5 kg CO2-ækv. pr kvadratmeter årligt.  

Ved at vende hver enkelt konstruktion i fællesskab var det muligt øjeblikkeligt at se, hvilken påvirkning små justeringer havde på den samlede livscyklusberegning. På den måde er potentielle løsninger blevet kategoriseret i fællesskab, så der ikke er brugt unødvendig tid på en løsning, som ikke fungerer i det store perspektiv. 

For nuværende er EcoModul-projektet stadig i gang. Det er endnu ikke helt i mål med de 2,5 kg CO2-ækv. pr kvadratmeter, men det er lykkedes at komme tæt på.  

Det er et resultat, som alle projektets parter er stolte af. Uanset Ecomodul-projektets endelige resultat, handler projektet om meget mere end blot målsætningen.  

Det handler om at tænke nyt og anderledes i forhold til, hvordan vi bygger eller ikke bygger i fremtiden.  

Det handler om at skabe større værdi til projekter gennem stærke og nytænkende samarbejder, så vi udvikler os.  

Det handler om at tilegne sig ny grundlæggende viden inden for andre byggematerialer og –processer, som i højere grad tilgodeser vores planet og de mennesker, som bor på den. 

FAKTA: Om projektet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet

Klimaaftrykket fra nye boligbyggeriers livscyklus skal reduceres med 75 procent.  

Det er den ambitiøse målsætning bag partnerskabet mellem Realdania og Villum Fonden i indsatsen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, som skal inspirere og udfordre arkitekter, designere, entreprenører, rådgivere og bygherrer i Danmark.  

Målet er at skabe boliger, der har et væsentligt lavere CO2-aftryk end grænseværdierne, som Bygningsreglementet stiller krav til, samt at begrænse ressourceforbruget til, hvad én jordklode kan bære på årsbasis. 

Læs mere om projektet her

NY ARTIKELSERIE Partnerskaber

Relaterede artikler

Bygma Foto
21. nov. 2024 Af: Mikkel Luplau Schmidt, pressechef, Alm. Brand Group
Alm. Brand Group og Bygma i nyt strategisk samarbejde
Minico2 Huse
21. nov. 2024 Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
Tværfagligt samarbejde og tidlig inddragelse gjorde innovativt træbyggeri til en succes
COLOURBOX64925684
21. nov. 2024 Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
Strategiske partnerskaber viser vejen til en mere bæredygtig byggebranche