Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 21-11-2024 Strategiske partnerskaber viser vejen til en mere bæredygtig byggebranche

Strategiske partnerskaber viser vejen til en mere bæredygtig byggebranche

Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
21. nov. 2024
Erfaringer fra bl.a. Københavns Kommune og Byggeriets Handletank for Bæredygtighed viser, at strategiske partnerskaber og øget tværfagligt samarbejde kan klæde byggebranchen bedre på til at skabe bæredygtige løsninger gennem tæt samarbejde, fælles mål og en holistisk tilgang.
COLOURBOX64925684
Foto: Colourbox

TEMA: PARTNERSKABER OG SAMARBEJDER PÅ TVÆRS

I 2016 samlede Københavns Kommune en række af deres skole- og institutionsbyggerier i én pulje og udbød det første og største strategiske partnerskab indenfor byggebranchen i Danmark.  

Det strategiske partnerskab bestod af Københavns Kommunes bygherreenhed Byggeri København (ByK) og TRUST – et konsortium af virksomhederne Enemærke & Petersen, Nøhr & Sigsgaard, KANT Arkitekter, Dominia, Norconsult og GHB Landskab samt en række tilknyttede samarbejdspartnere.  

Målet med partnerskabet var at skabe bedre, billigere byggeri til tiden og med færre konflikter. 

Med et budget på to milliarder kroner leverede det strategiske partnerskab de efterfølgende år over 40 skole- og daginstitutionsprojekter til tiden og inden for budget. 

Og i 2020 var BUILD på Aalborg Universitet og DTU Management klar med den første evaluering af landets første strategiske partnerskab. Konklusionen var klar: 

”Evalueringen viser, at der er en stor del af deltagerne, der oplever en øget kvalitet i byggesager, der er gennemført i partnerskaberne. Der er også bred enighed om, at partnerskaberne har været en succes i forhold til samarbejdet. Meget tyder på, at der er en gevinst i, at samarbejdspartnerne er de samme fra gang til gang. Det forenkler processen og frigiver ressourcer,” udtalte Christian Thuesen, der er lektor ved DTU Management, i en pressemeddelelse.  

Strategiske partnerskaber fremmer bæredygtighed 

En af forfatterne bag evalueringsrapporten er Nicolaj Frederiksen. I tre år var han tilknyttet det strategiske partnerskab som erhvervs-ph.d.  

baggrund af sin afhandling udgav Nicolaj Frederiksen i 2022 den gratis antologi Erfaringer og fakta om strategiske partnerskaber i samarbejde med entreprenøren Enemærke og Petersen.  

Siden det første partnerskab i 2016 er der indgået omkring 11-12 rammeaftaler om strategiske partnerskaber i Danmark. Den her samarbejdsform vinder altså frem i Danmark i disse år, og det skyldes ikke mindst de bæredygtighedskrav, som byggebranchen står over for”, siger Nicolaj Frederiksen og slår fast: 

Skal byggeriets bæredygtighedsmål indfries kræver det stigende inddragelse af aktørerne tidligt i byggeprocessen og en tættere dialog mellem alle parter. Og det kan strategiske partenerskaber være med til at facilitere”.  

Strategiske partnerskaber har bevist, at et tæt, tværfagligt samarbejde mellem byggeriets parter kan sætte nye standarder for branchen.  

Men selvom arbejdsformen vinder frem, udgør den stadig kun en dråbe i havet, slår Nicolaj Frederiksen fast.  

Hvis man kigger bredt ud over byggebranchen i Danmark, så udgør strategiske partnerskaber stadigvæk ikke en vanvittig stor del af det, der bliver bygget af offentlige og almennyttige aktører”, siger han. 

Traditionelt byggeri spænder ben for den grønne omstilling 

I modsætning til private bygherrer, der kan lave samarbejdsaftaler med hvem, de ønsker, gør de eksisterende udbudsregler, at offentlige og almennyttige virksomheder og organisationer ikke må vælge samarbejdspartnere uden at sende projektet i udbud.  

Hovedparten af projekterne i den danske byggebranche bliver stadig udbudt efter laveste pris. Og det betyder ofte, at man er på bagkant, når der skal tages hensyn til bæredygtighed, slår Nicolaj Frederiksen fast. 

Bæredygtighed er typisk ikke tænkt ind i det traditionelle byggeri fra starten af, og når det så pludselig skal implementeres sent i processen skaber det ofte konflikter i forskellige dele af værdikæden”, siger han.  

Netop værdikæden i det traditionelle byggeri er typisk meget fragmenteret.  

Nogle parter er udelukkende med i starten af byggeprocessen, andre kommer først på banen midtvejs i projektet, mens andre først dukker op i slutningen af projektarbejdet.  

Som en rapport fra BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, konkluderede tilbage i 2012, så har denne traditionelle tilgang til byggeriet og dets faser medført en siloopdelt byggebranche med en fragmenteret værdikæde, der resulterer i opdelte miljøer og et ineffektivt samarbejde.  

Bæredygtigt byggeri er ofte karakteriseret ved en højere grad af usikkerhed og kompleksitet end traditionelle byggerier.  

Derfor er der brug for styrket samarbejde, koordinering og ledelse på tværs af ledene i værdikæden.  

Strategiske partnerskaber inden for de offentlige og almennyttige byggeri løber over en fire-årig periode og den lange tidshorisont giver mulighed for et længerevarende samarbejde med et fast team, som gør det muligt at afprøve og udvikle forskellige værktøjer og strategier, som bygherren også kan arbejde videre med efterfølgende på andre projekter, siger han.  

Strategiske partnerskaber har  en mere holistisk tilgang til byggeriet, hvor de forskellige aktører allerede i starten af processen har afstemt med bygherren, hvilke forventninger der er til byggeriet, forklarer Nicolaj Frederiksen:  

Strategiske partnerskaber skaber et rum for en dialog tidligt i processen mellem bygherren, arkitekten, entreprenøren og ingeniøren. Denne tætte samarbejdsform sikrer, at de bæredygtige løsninger rent faktisk også kan realiseres og ikke ender med at blive valgt fra, fordi det er for dyrt eller fordi det rent byggeteknisk ikke kan lade sig gøre”.  

Handletank udsprang af klimapartnerskab  

Med den grønne omstilling og de stadig og mere ambitiøse mål for bæredygtighed er der altså behov for nye partnerskaber, nye samarbejdsformer og nye samtaler for, at byggebranchen kan lykkes med både den grønne omstilling og mere værdiskabelse. 

Byggeriets Handletank for Bæredygtighed arbejder for at udpege en ny retning og en fælles vej for byggebranchen mod en mere effektiv grøn omstilling af byggeriet.   

I en værdikæde med så mange aktører, er det vigtigt at få et regelværk, et vidensgrundlag og nogle fælles systemer og arbejdsgange, hvis byggeriet skal leve op til bæredygtighedskravene, siger Ib Enevoldsen.  

Han er administrerende direktør for Rambøll Danmark, bestyrelsesformand for byggeriets videnscenter Molio og en af initiativtagerne til Byggeriets Handletank for Bæredygtighed.  

Byggeriets Handletank for Bæredygtighed udsprang af bygge- og anlægsbranchens klimapartnerskab, hvor Ib Enevoldsen sad som medlem i styregruppen. 

I klimapartnerskabet lykkedes det at samle 120 eksperter og medarbejdere fra byggebranchen og i fællesskab udfærdige nogle anbefalinger til, hvordan byggebranchen kan leve op til de klimamål, der er sat. Men vi anerkendte også ret hurtigt, at vi ikke kun var nødt til at kigge på klima, men også ressourcer og biodiversitet. Og derfor lancerede vi Byggeriets Handletank for Bæredygtighed, fortæller han.  

Sund forretning og bæredygtighed skal gå hånd i hånd  

Handletanken blev lanceret i februar 2023, og den 25. januar 2024 lancerede den et omfattende katalog med 33 konkrete, handlingsorienterede anbefalinger, som skal sikre en omstilling af sektoren i en langt mere bæredygtig retning. 

Handletankens anbefalinger har fokus på tre centrale miljømål; nemlig at modvirke klimaforandringer gennem CO2-reduktion; overgangen til en cirkulær økonomi; og  beskyttelse og genopretning af såvel biodiversitet som økosystemer.  

Byggeriets Handletank for Bæredygtighed skal bidrage til at udpege en retning og handling for en mere effektiv grøn omstilling af byggeriet vha. konkrete værktøjer og et fælles sprog, som hjælper branchens aktører til at drive den grønne omstilling i byggeriet og samtidig understøtter en sund forretning”, siger Ib Enevoldsen.  

Dette kræver bl.a. et styrket samarbejde på tværs af aktører i hele byggeriets værdikæde, hvilket strategiske partnerskaber kan være med til at facilitere, slår han fast.  

Bygninger tegner sig for over en tredjedel af drivhusgasemissionerne i EU, og med vedtagelsen af ‘Fit for 55’-pakken, der skal sikre, at alle EU-lande reducerer udledningen af drivhusgasser med 55 pct. inden 2030, er det nødvendigt at gøre tingene anderledes. 

Tværfagligt samarbejde, strategiske partnerskaber og vidensdeling kan rykke byggebranchen i en mere bæredygtig retning. Disse nye arbejdsformer skaber selvfølgelig udfordringer, men hvis vi i byggebranchen hjælper hinanden på tværs af faggrupper og interesseområder, så er vi også langt bedre rustet til at komme i mål”, siger han.

Byggeriets handleplan for bæredygtighed 

Handletanken bygger på bidrag fra 88 aktører fra hele bygge- og anlægssektorens værdikæde. 

Handletanken udsprang af tager blandt andet sit afsæt i definitionen af EU-taksonomien og miljømæssigt bæredygtige investeringer, der søger at bidrage til at opfylde EU’s klima- og miljømål samt nationale og internationale målsætninger.  

Arbejdet ledes af en styregruppe på 15 virksomhedsrepræsentanter og understøttes af et sekretariat, der består af seks partnerorganisationer. 

Partnerne i Byggeriets Handletank 

  • Danske Arkitektvirksomheder  

  • TEKNIQ Arbejdsgiverne 

  • Molio 

  • Byggeriets Videnscenter 

  • Bygherreforeningen 

  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører 

  • DI Byggeri. 

NY ARTIKELSERIE Partnerskaber

Relaterede artikler

Bygma Foto
21. nov. 2024 Af: Mikkel Luplau Schmidt, pressechef, Alm. Brand Group
Alm. Brand Group og Bygma i nyt strategisk samarbejde
JDH Forside Billede
21. nov. 2024 Af: Emily Helsengreen, rådgiver inden for Bæredygtighed i Byggeriet ved Transition, og Naja Schultz Petersen, rådgiver i Bæredygtighed og Kommunikation ved Transition
Ambitiøst byggeinitiativ kræver fagligt stærke samarbejder
Minico2 Huse
21. nov. 2024 Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
Tværfagligt samarbejde og tidlig inddragelse gjorde innovativt træbyggeri til en succes