Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 21-11-2024 Tværfagligt samarbejde styrker indeklimaundersøgelser

Tværfagligt samarbejde styrker indeklimaundersøgelser

Af: Nicolaj Bøgh, chef for Energi og Indeklima i Transition
21. nov. 2024
Hvilken værdi har en teknisk løsning eller undersøgelse, hvis den ikke tager hensyn til de mennesker, der skal bruge den? Tværfagligt samarbejde mellem antropologer og ingeniører skaber løsninger, som muliggør indeklimaundersøgelser, hvor bygningsbrugernes meninger er på lige fod med de tekniske målinger.
Indeklimatrekant

TEMA: PARTNERSKABER OG SAMARBEJDER PÅ TVÆRS

Tværfagligt samarbejde kan skabe stor værdi i projekter, da det kan fremme bedre og mere helhedsorienterede løsninger – f.eks. ved at kombinere tekniske løsninger og dataanalyser med indsigter om løsningens brugere, deres behov og adfærd.   

Et af de områder, hvor tværfaglighed har vist sig at have en meget stor værdi, er i indeklimaundersøgelser. Indeklima handler i høj grad om menneskers trivsel og sundhed. Derfor bør bygningsbrugerne ikke fjernes fra ligningen, når man ønsker at undersøge og forbedre indeklimaet i en bygning.   

Kvalitativ tilgang beriger tekniske undersøgelser 

Tekniske målinger af indeklimaet er særligt stærke til at kortlægge indeklimakvaliteten og udmærker sig ved at kunne belyse indeklimaproblemer, som ikke sensorisk kan opfanges af brugerne.  

De identificerer konkrete indeklimaproblematikker, som er til stede under måleperioden og under de aktuelle personbelastninger.  

De tekniske undersøgelser har imidlertid svært ved at identificere årsagerne til indeklimaproblemerne og at prioritere rækkefølgen på udbedringer problemerne imellem.   

For at finde årsagerne til indeklimakvaliteten, udviklede Transition og Silkeborg Kommune, med finansiering fra Realdania, en metode til at registrere det sandsynlige indeklima.  

Metoden gør det muligt at kortlægge indeklimaet og årsager til kvaliteten på tværs af en hel bygningsportefølje. Dog har metoden ikke bygningsbrugernes oplevelse af indeklimaet for øje.   

Derfor opstod behovet for at udvikle en tværfaglig metode til at undersøge indeklimaet på baggrund af flere datakilder. 

Metoden skulle kunne identificere problemer, årsager til problemerne, anvise løsninger og i hvilken prioriteret rækkefølge, problemerne bør udbedres.  

Derfor udviklede vi i Transition en metode, som er bygget op omkring det, vi kalder indeklimatrekanten. Trekanten kombinerer det målte- og sandsynlige indeklima med det oplevede indeklima.    

De første to metoder er båret af tekniske analyser udført af ingeniører med ekspertise i indeklima, mens det oplevede indeklima kortlægges gennem specialdesignede spørgeskemaundersøgelser, som udformes og analyseres af antropologer.   

Med udgangspunkt i indeklimatrekanten afdækkes indeklimaet og de mest presserende problematikker. Indeklimaindsatsen kan herefter målrettes de største problematikker samt de problemer, som fylder i brugernes dagligdag.  

Dette maksimerer den oplevede indeklimaeffekt for dem, det har størst betydning for – nemlig bygningsbrugerne.    

Tværfagligt samarbejde øger kvaliteten 

Det tværfaglige samarbejde mellem antropologer og indeklimaeksperter har vist sig gavnligt i mange indeklimaprojekter.  

For nyligt har det været med til at løfte kvaliteten af indeklimaspørgsmål i de fysiske arbejdspladsvurderinger (APV) i et projektsamarbejde mellem Transition, Aalborg Universitet, DTU, Favrskov Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune og Frederikshavn Kommune.    

I projektet skulle der udarbejdes en række nye spørgsmål til evaluering af det oplevede indeklima målrettet de fysiske APV’er.  

For ikke at begå de samme fodfejl, som florerer i de eksisterende APVer, blev hele projektet skudt i gang med en antropologisk behovsundersøgelse.  

Undersøgelsen tog afsæt i eksempler på eksisterende fysiske APV’er og involverede en række interviews med kommunalt ansatte.    

Indsigterne fra det antropologiske arbejde rammesatte de designkriterier, som de tekniske indeklimaeksperter skulle operere indenfor i deres arbejde med at definere de nye spørgsmål.  

Det er et prima eksempel på en proces, hvor tværfaglighed har en synergetisk effekt.  

Hvis én af de to fagligheder skulle have løst et sådant projekt alene, ville produktet være af væsentlig ringere kvalitet, end når begge fagligheders respektive styrker bringes i spil på de rigtige tidspunkter.  

NY ARTIKELSERIE Partnerskaber

Relaterede artikler

Bygma Foto
21. nov. 2024 Af: Mikkel Luplau Schmidt, pressechef, Alm. Brand Group
Alm. Brand Group og Bygma i nyt strategisk samarbejde
JDH Forside Billede
21. nov. 2024 Af: Emily Helsengreen, rådgiver inden for Bæredygtighed i Byggeriet ved Transition, og Naja Schultz Petersen, rådgiver i Bæredygtighed og Kommunikation ved Transition
Ambitiøst byggeinitiativ kræver fagligt stærke samarbejder
Minico2 Huse
21. nov. 2024 Af: Andreas Ebbesen Jensen, journalist hos Energiforum Danmark
Tværfagligt samarbejde og tidlig inddragelse gjorde innovativt træbyggeri til en succes