Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Viden og temaer
  3. · 25-03-2025: Udviklingen af et nyt helhedsorienteret bygningsreglement

Udviklingen af et nyt helhedsorienteret bygningsreglement

Dorte Nørregaard Larsen, direktør Energiforum Danmark
25. mar. 2025
I takt med den grønne omstilling og stigende krav til bæredygtighed i byggeriet, er der opstået et behov for et mere helhedsorienteret bygningsreglement. Dette nye reglement skal sikre, at bygninger ikke kun lever op til tekniske og sikkerhedsmæssige standarder, men også bidrager til miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.
COLOURBOX50080690
Foto: Colourbox

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores bygningsreglement efterhånden er blevet et digert værk.

Bygningsreglementet er udviklet af og med de ypperste eksperter inden for de forskellige områder/kapitler, men overblikket på tværs mangler, og kravene stritter i flere retninger og spænder ben for hinanden. 

Derfor hilser branchen det velkomment at Social- og Boligstyrelsen har udarbejdet en strategi for udviklingen af dette nye bygningsreglement.

Strategien skal understøtte branchens grønne omstilling og fokuserer på at integrere bæredygtighed i alle led af byggeriets værdikæde og på at sikre udvikling af nye regler i samspil med EU-regulering. En central del af strategien er at skabe et tæt samarbejde mellem myndigheder og branchen.

Forventede ændringer

Det nye helhedsorienterede bygningsreglement vil medføre flere væsentlige ændringer:

  1. Strammere klimakrav: Kravene til bygningers klimapåvirkning vil blive skærpet, og flere byggerier vil blive omfattet af disse krav. Dette inkluderer også opgørelse af CO2-udledning fra selve byggeprocessen.
  2. Balancering af tekniske krav: Der vil være en øget fokus på at balancere kravene til sikkerhed, sundhed, energiforbrug og klimapåvirkning, så de arbejder sammen og understøtter moderne byggeskik.
  3. Forenkling ved renovering: Tekniske krav til renovering vil blive tilpasset, så den eksisterende bygningsmasse kan udnyttes bedre, hvilket gør det lettere at renovere og ændre bygningers anvendelse.
  4. Forbedring af byggesagsbehandling: Kravene til kommunal byggesagsbehandling og certificeringsordninger vil blive samordnet for at forenkle godkendelsesprocessen med fokus på byggeriets behov.
  5. Understøttelse af digitale processer: Bygningsreglementet vil i højere grad støtte brugen af digitale værktøjer og processer i branchen og kommunerne.

Betydning for byggeskik og alment teknisk fælleseje

Det nye bygningsreglement vil have betydelig indflydelse på byggeskik og alment teknisk fælleseje:

  • Byggeskik: Ved at integrere bæredygtighed i alle aspekter af byggeriet, vil det nye reglement fremme en mere holistisk tilgang til byggeri. Dette vil kræve, at arkitekter og ingeniører tænker mere langsigtet og innovativt i deres design og materialevalg.
  • Alment teknisk fælleseje: Reglementet vil bygge videre på eksisterende viden og erfaringer inden for byggeriet, men med et stærkere fokus på bæredygtighed. Dette vil kræve, at byggeriets rådgivere, producenter og udførende arbejder tættere sammen for at udvikle og implementere nye løsninger, der lever op til de skærpede krav. Håbet herfra er, at der kommer en mere strømlinet tilgang til vejledninger og anvisninger og et stærkere ansvar for opdatering af disse.

Der er mange udfordringer i at udvikle et nyt helhedsorienteret bygningsreglement, men også en  bred enighed om, at et helhedsorienteret bygningsreglement er nødvendigt for at sikre en bæredygtig fremtid. 

Ved at integrere bæredygtighed i alle aspekter af byggeriet kan vi skabe bygninger, der ikke kun er sikre og sunde, men også bidrager til at reducere vores miljøpåvirkning og fremme social og økonomisk bæredygtighed.


Du kan læse mere her:

Bygherreforeningens kommentar til udviklingsprojektet

Lise Aaens præsentation af strategien fra Energiforum 2025 her 

Relaterede artikler

Br18 1200 Tema
16. apr. 2021 Af: Niels Bruus Varming, Bolig- og Planstyrelsen og Søren Aggerholm, BUILD
Debat: Bygningsreglementet skal ikke fokusere på brugeradfærd