Åbningsdebatten på Energiforum 2024 med Martin Lidegaard (Radikale Venstre) og Bjarke Møller (Rådet for Grøn Omstilling) 

Energiforum 2024: Det tager vi med hjem

af: Janne Roest-Madsen, Energiforum Danmark

Efter et veloverstået Energiforum 2024 er det tid til at se tilbage på to konferencedage med masser af faglighed, videndeling og networking på tværs af byggeriets aktører. Hvad skal Energiforum Danmarks medlemmer holde øje med, og hvad kan vi tage med hjem? Vores fotograf Julie Malmstrøm var på pletten og tog pulsen på en række af oplægsholderne og deltagerne på årskonferencen.


Energiforum Danmarks årskonference 'Energiforum 2024' løb af stablen den 5. og 6. marts på Hotel Nyborg strand. Med en deltagerrekord på over 420 deltagere fordelt på to konferencedage og ikke mindst på vores nye Minimesse var det et flot fremmøde, der gav rig mulighed for det, som er kernen i foreningen: netværk og videndeling på tværs. 

Ingen grund til at vente. Alt det kan vi nå inden 2025 og 2030

Årets tema centrerede sig om alt det, vi kan sætte i gang allerede i dag for at komme tættere på at indfri klimamålene og reducere byggeriets klimabelastning.

Både udstillingen og de faglige oplæg var spækket med inspiration og viden om løsninger, der sætter skub i den grønne omstilling og bringer os videre. For som årets tema sætter en stor fed streg under: Der er ingen grund til at vente.

Vores fotograf Julie Malmstrøm fangede Jakob Nørby, projektleder og energirådgiver hos 4B Consulting som til dagligt sørger for, at der kommer handling bag de gode intentioner.

”For at komme fra tanke til handling – hurtigst muligt - kigger vi på, hvordan man kan anvende nye digitale teknologier. Ved at få computeren til at gøre det, den er god til, så kan vi mennesker fokuserer på det, vi er bedst til”, siger Jakob Nørby. 

Jakob Nørby, projektleder og energirådgiver hos 4B Consulting. Jacob Nørby holdt oplæg i Spor 2 – BRs krav til bygningsautomatik i eksisterende bygninger – fra overvældende krav til værdifuld ressource. Foto: Julie Malmstrøm

 

Det er superfedt at se, hvordan analyser og kunstig intelligens kan sættes i relation til virkelig handling. Og at det faktisk er muligt at skabe ret store energibesparelser. Det handler om at komme ud i den virkelige verden og lave reelle energibesparelser ude i bygningerne. De nye digitale teknologier kan lave analyser meget hurtigere, end vi er vant til, og det frigiver tid, som vi kan bruge at handle. Jeg hjælper mine kunder med at handle på de computerbaserede analyser, så vi allerede i morgen kan gå ud i bygningerne og lave energibesparelser”, siger Jakob Nørby fra 4B Consulting. 

Vi bygger videre på erfaringerne

Signe Fogtmann Sønderskov er direktør i Domea og var en af oplægsholderne på Energiforum 2024.

Hun satte fokus på bæredygtighed i udbud og kunsten at fastholde de gode ambitioner om bæredygtige bygninger og renoveringer gennem hele processen fra udbud til det færdige resultat.

Erfaringerne fra tidligere projekter danner grundlag for hele tiden at blive bedre. Og specielt i forhold til renovering er der meget at hente ved at bygge videre på erfaringerne.

I rigtig mange renoveringsprojekter prøver vi nogle små ting af, som gør os klogere, og som vi så kan gøre i alle vores projekter. Vi har rigtig meget fokus på renovering, fordi det er her, vi i virkeligheden kan gøre meget mere”, siger Signe Fogtmann Sønderskov, direktør i Domea. 

Signe Fogtmann Sønderskov, direktør i Domea. Signe var en af fire oplægsholdere i Spor 3 – Bæredygtighed i udbud. Foto: Julie Malmstrøm

Renovering og genanvendelsen af materialer er noget, der fylder mere og mere i byggeriet, og det giver også anledning til at efterspørge mere politisk handling.

Vi kunne godt ønske os strammere lovgivning, der pusher os fremad. Men vi tror også på, at vi kan gøre rigtig meget selv. For eksempel har vi et stort projekt, hvor vi kigger på selektiv nedrivning.Hvad er det for noget materiale, vi i virkeligheden kan genanvende? Hvad giver mening at genanvende i udearealerne? Hvad giver mening at få afsat til markedet? Det er sådan et projekt, som giver os super meget viden, som vi kan bruge på tværs af alle vores projekter, siger Signe Fogtmann Sønderskov. 

Branchen vil gerne i gang

Hos Michael H. Nielsen, der er seniorrådgiver i Concito og aktivt medlem af Energiforum Danmark, er der en vis utålmodighed at spore i forhold til at komme i gang med at implementere de grønne løsninger.

Byggeriet presser på for at få lov at levere løsninger i forhold til den grønne omstilling, lavere klimaaftryk, reduktion af CO2-udledning og så videre. Helt aktuelt er vi meget utålmodige i forhold til klimaftrykket i det nybyggeri, vi leverer. For et par år siden indførte man krav, der nu skal skærpes. Vi vil gerne have politikerne til at melde ud: Hvad bliver de nye krav? 

Det er jo vigtigt, at man kan forberede sig på de nye krav, hvad enten man er rådgiver, materialeproducent eller udførende. Det er noget af det, vi lidt utålmodigt går og venter på”, siger Michael H. Nielsen. 

Michael H. Nielsen, Seniorrådgiver, Energi, bygninger og industri, Concito. Michael var en af tre oplægsholdere i Spor 9 – Energiforum Danmarks bud på klog implementering af bygningsdirektivet og energieffektiveringsdirektivet – workshop og debat. Foto: Julie Malmstrøm 

”Der er også hele energieffektiveringsdagsordenen. Altså hele styringen af vores energi i bygninger. Hvordan kan vi bruge mindre energi, bruge energien mere fornuftigt og skabe et bedre indeklima?

Det er noget af det, rigtig mange af Energiforum Danmarks medlemmer arbejder med hver eneste dag. Der kommer ny teknologi, der understøtter det, og det er vigtigt, at vi også får det implementeret og at der er penge til rådighed til at lave den omstilling, så vi kan styre vores bygninger på en intelligent måde”, siger Michael H. Nielsen. 

Nye dagsordener

Michael H. Nielsen bifalder den grønne dagsorden for byggeriet. Også arbejdet i Energiforum Danmark er i høj grad præget af bæredygtighedsdagsordenen. 

Et nyt fokusområde i Energiforum Danmark er, at vi kigger meget mere på bæredygtighed og på ressourceforbrug. Hvordan bruger vi færre ressourcer, og hvordan bruger vi ressourcerne klogt? Særligt cirkulær økonomi og biodiversitet kommer til at fylde og skal integreres i den måde, vi arbejder med driften af og udviklingen af vores bygninger og vores byer. Når Energiforum Danmark ved vores konference sætter biodiversitet og cirkulær økonomi på dagsordenen, så er det fordi, det er nye dagsordener, der kommer til at fylde rigtig meget i de kommende år", siger Michael H. Nielsen og fortsætter:

"Byggeriet har svar på centrale udfordringer i forhold til lavere CO2-udledning, og hvordan vi kan bruge vores ressourcer på den her klode mere fornuftigt. På Energiforum 2024 har vi fået præsenteret nogle nye initiativer, og det er en spæd start på at blive klogere på det. Det er vigtigt, at vi følger med i den udvikling og er med til at klæde vores medlemmer på til fremtidens byggeri, og det har vi hermed skudt i gang her ved konferencen", siger Michael H. Nielsen. 

Åbent laboratorium skaber bedre bygninger

 Spor 7 på Energiforum 2024 kunne konferencedeltagerne blive klogere på UN17 Village-projektet i Ørestaden i København, hvor man har arbejdet med at skabe et frirum og et laboratorium med mulighed for at lave tests i samarbejde med fx. materialeproducenter og generelt have et tæt samarbejde med entreprenører, arkitekter og bygherrer. Oplægget var en paneldebat mellem Marie Kjærsgaard Knudsen fra NREP, Poul-Erik Olsen fra CG Jensen, Peter Hedegaard fra Saint-Gobain, Mia Scheel fra SWECO Architects og Steffen Maagaard fra Artelia Group. 

"Fra start har vi haft et ønske om at prøve at teste og udvikle måden at bygge på. Det er i forhold til materialer, men det er lige så meget fokus på, hvordan vi skaber et sundere byggeri”, sigerSteffen Maagaard fra Artelia Group, der suppleres af Mia Scheel, markedsdirektør og arkitekt i SWECO Architects:

 ”I projektet har vi arbejdet med at skubbe til nogle grænser. Vi har prøvet at inkorporere samtlige 17 verdensmål til glæde og gavn for alle, for vi har lagt det ud som et åbent laboratorie.Vi har tænkt: Hvordan kan vi blive bedre som branche og som samfund til at lave nogle bæredygtige bygninger og nogle bæredygtige bydele?”, siger Mia Scheel. 

 

Fra venstre: Steffen Maagaard, markedschef Bæredygtighed, Energi og Indeklima i Artelia Group, Mia Scheel, markedsdirektør og arkitekt i SWECO Architects og Peter Hedegaard, Business Relations Director i Saint-Gobain. Foto Julie Malmstrøm 

Ny branchestandard for træbyggeri

“Vi har blandt andet sat en ny branchestandard for træbyggeri, som ikke fandtes før. Vi måtte selv bygge en mockup, der var over tre etager. Det har kostet et par millioner at bygge, at futte det af og få en brandtest på det. Det var for at sikre, at vi kunne have syv etagers træbyggeri uden at putte brandhæmmer på, som er en kemisk behandling af træfacader.

Det ville have været dejligt, hvis man havde nogle lidt mere sammenlignelige brandkrav som man har det i Sverige, Norge, Finland og Østrig i stedet for, at det er private udviklere, der skal bekoste den slags. Ild brænder jo trods alt på samme måde, uanset landegrænse. Men i Danmark har vi nogle særligt skærpede brandkrav. Som hold kunne vi godt ønske os, at politikerne kiggede lidt mere ind i det, fordi vi gerne vil mere træbyggeri. Det har lav CO2-påvirkning. Så det er jo en retning, vi helst skal alle sammen”, siger Mia Scheel. 

Holistisk og skalerbart byggeri

”Vi er lykkedes med at skabe mindre boliger - altså på færre kvadratmeter. Det har været et laboratorie i, hvordan man kan bo på lidt færre kvadratmeter og dele mere. Det er jo glædeligt at se, at man i den nye kommuneplan fra København lægger op til, at man faktisk kan lave lidt mindre boliger nu. Kvadratmeter-gennemsnittet på boliger har jo været ret højt. Folk vil gerne bofællesskaber og også familieboliger med flere fællesarealer. Det er man villig til. Det er derfor meget glædeligt, at det indtænkes i kommuneplaner, så der kommer en rammesætning, og der gives tilladelser til det nu”, siger Mia Scheel. 

"Jeg vil også gerne appellere til, at vi tænker mere holistisk, og at man tænker på de mennesker, der skal bo der: på indeklimaet og på sundheden i de bygninger, vi laver.Der har været rigtig mange tiltag og strategier og visioner for det. Og det synes jeg, vi har nået rigtig langt med", siger Steffen Enersen Maagaard, markedschef Bæredygtighed, energi og indeklima i Artelia Group.

"Vi kan være med til at skalere sådan nogle løsninger. Der er for få i Danmark, som egentlig er klar over, hvor langt vi er på det her område. Vi kan hjælpe hinanden med at få det ud i offentligheden. Mia og jeg har haft adskillelige delegationer med ned og se byggeriet. Men hovedparten af dem kommer fra udlandet", siger Peter Hedegaard, Business Relations Director i Saint-Gobain.  

Ny viden og gamle branchefæller

På 'Spor 5 – Sådan kommer du i gang med bæredygtighedsrapportering i praksis' kunne deltagerne blandt andet få gode råd til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering. Julie Malmstrøm mødte Annette Egetoft fra Københavns Kommune umiddelbart efter oplæggene.   

Jeg har hørt oplæg om ESG-rapportering. Jeg synes, det var rigtig spændende at høre, hvordan EjendomDanmark har grebet det an med at sætte ESG-rapportering på dagsordenen, og hvordan de har involveret bygningsejerne i, hvordan man laver rapporteringen”, siger Annette Egetoft.  

Annette Egetoft, teamleder for Energispring i Københavns Kommune. Foto: Julie Malmstrøm 

”Der var et konkret eksempel på, hvordan man kan arbejde med ESG-rapportering. Det var meget inspirerende for os fra Energispringsekretariatet. Særligt, at det blev så konkret. På den ene side kan rapporteringen være en udgift, men på den anden side kan rapporteringen også være en gevinst for ejendomsejerne. – At de faktisk kan få bedre ejendomme med højere værdi, fordi ESG-rapporteringen bliver sat på dagsordenen og giver mulighed for at arbejde målrettet med forbedringer af ejendommene”, siger Annette Egetoft.

"Det er lidt sjovt at møde folk, man kender, for så får man udvekslet, hvad der er sket siden sidst, og er noget nyt, vi skal tage med hjem fra jer?”, siger Annette Egetoft