Omkring 70 af ELCONs medarbejdere kommer til at arbejde fra virksomhedens kommende kontorer, der lever op til den frivillige bæredygtighedsklasse og går efter en DGNB guld-certificering. Foto: Gråkjær 

Klimavenlige kontorer skal vise vejen frem for det bæredygtige erhvervsbyggeri

af: Kit Krüger, kommunikationskonsulent hos ELCON

ELCONs nye nordvestjyske kompetence- og teknikhus er under opførelse og står i efteråret klar i Holstebro. ELCON og totalentreprenøren Gråkjær går efter certificeringen DGNB guld med hjerte og tester også byggeriet i forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse, FBK. Det sker for at bygge med blik for nye bæredygtige muligheder.


Man siger, at byggeri aldrig kan betegnes som bæredygtigt. Hos ELCON er man dog ambitiøse for at teste nye muligheder inden for grøn omstilling.

I vores nye kompetence- og teknikhus, som inden længe står klar til indflytning i Holstebro, går ELCON og Gråkjær, der er totalentreprenør på byggeriet, nemlig efter både DGNB guld med hjerte – og efter at leve op til kravene i den frivillige bæredygtighedsklasse, FBK.

 “ELCON vil gerne være førende inden for grønne eltekniske løsninger. Så vi skal vise, hvad vi kan. Det er selvfølgelig ikke helt ligetil, men det er vejen frem, og vi vil gerne gå vejen for at bidrage til, at nye og mere energioptimerende muligheder kommer i anvendelse”, fortæller Jesper Godsk, som er servicechef i ELCON i Holstebro.

ELCON er en del af NRGi og er en landsdækkende aktør på installatørmarkedet med i alt 1100 medarbejdere.

Virksomheden har et bredt spænd af eltekniske kompetencer. NRGi og ELCON har et klart mål om at bidrage aktivt til den grønne omstilling.

DGNB-certificering og Den frivillige bæredygtighedsklasse

Bygningen består af 640 kvadratmeter nyt kontor, som DGNB certificerer, samt 590 kvadratmeter, der ombygges og renoveres iht. BR18.

Med et ambitiøst mål om opnå DGNB guld og hjerte-certificering, samt leve op til kravene i den frivillige bæredygtighedsklasse, har ELCON og Gråkjær igennem hele processen skulle tænke nøje over materialevalg og opførelse.

Fx bliver teknikhuset hovedsageligt bygget i lette materialer som træ og fiber fremfor beton, og den kemi, som anvendes, er svanemærket.

Udendørsarealet bliver ”vild med vilje”, og udgravningsjorden bliver så vidt muligt ikke kørt væk men brugt til volde i stedet for at bygge hegn.

På el- vvs og ventilationsdelen, som ELCON selv står for, skal byggeriet også leve op til en række krav. Blandt andet ved automatisk lysstyring, så der ikke anvendes unødig strøm. Ventilationen skal også være støjsvag, og den rette luftmængde reguleres løbende via sensorstyring.

Hjerte-certificeringen stiller krav til blandt andet indeklima, akustik, lys og temperaturer og skal sikre et sundt og æstetisk miljø for de mennesker, der skal opholde sig i bygningen.

“Målet om DGNB-guld certificering med hjerte samt den frivillige bæredygtighedsklasse, FBK, betyder blandt andet øget dokumentation og også kvalitetssikring. Vi har også skullet indtænke fx livscyklusvurderinger (LCA), som allerede er et krav samt kommende krav som livscyklusomkostninger (LCC) tidligt i processen”, fortæller Søren Christensen, projekteringsleder i Gråkjær.

Han siger også, at det er vigtigt, at alle er indforstået med et øget tidsforbrug og at udfordre ’plejer’ i byggeprocessen. Det har man været klar på hos ELCON.

ELCON har tidligere opført, bl.a. domicilerne i Aarhus og Fredericia ud fra DGNB-principper, men byggeriet i Holstebro er det første, hvor man går efter at opnå certificeringen DGNB guld med hjerte.

Mange af tankerne og principperne fra DGNB er i tråd med den frivillige bæredygtighedsklasse FBK, og det var naturligt for ELCON og Gråkjær også at tilslutte sig her.  

Den gode arbejdsplads

Til gengæld for ekstraarbejdet i byggeprocessen, er der klare fordele ved de nye måder at bygge på. Fordelene er blandt andet bedre indeklima, lavere driftsomkostninger og lavere CO2-udledning.

“Vores plan for byggeriet var at se, hvor langt vi kan komme ift. at sikre en intelligent bygning, hvor de nyeste tekniske løsninger er i spil. Formålet er at sikre, at vi kun bruger den nødvendige energi og at indeklimaet er godt. Vi er netop eksperter i at rådgive om og sikre el-tekniske løsninger, som gør en positiv forskel for vores kunder, og det skal selvfølgelig også afspejle sig i vores nye rammer”, fortæller Jesper Godsk.

Omkring 70 af ELCONs medarbejdere kommer til at arbejde fra adressen - både elektrikere, køle- og ventilationsteknikere, programmører og administrativt personale. ELCON samler sine nuværende aktiviteter fra Skive, Struer og Holstebro i den nye bygning.

Den nye bygning skal også fungere som udstillingsvindue for, hvad ELCON kan tilbyde kunderne i området. Det kommer også til udtryk i indretningen. Teknikken kommer nemlig frem i lyset – teknikrummet agerer showrum og er fx det første man møder, når man træder ind, og flere installationer er synlige.

Invitation til indvielse den 8. december

ELCON flytter i efteråret ind i de nye rammer. Den 8. december kl. 13:00-15:00 inviterer ELCON til indvielse på den nye adresse, som er Lundholmvej 9, 7500 Holstebro.

Alle er velkomne. Tilmelding til holstebro@elcon.dk

For spørgsmål, kontakt: Jesper Godsk, servicechef. Telefon +45 41744097, mail jego@elcon.dk