Foto: VELUX 

LCA har været essentielt i nyt byggeri med rekordlav klimabelastning

af: Christine Boeriis Dannisøe, Global Media Relations Manager hos VELUX

BoligVærkstedet er et nyt byggeprojekt med syv prototyper. Prototyperne viser, hvordan vi fremover kan bygge mere bæredygtige bygninger med et CO2-aftryk, der er tre gange lavere end den danske standard.


Byggebranchen står for 34% af det globale energiforbrug og 37% af den globale CO2-udledning[1]. I den seneste rapport fra FN's klimapanel står det klart, at nye løsninger med et lavere CO2-aftryk skal implementeres og skaleres – også i byggebranchen.

En af disse løsninger kan opleves i København fra i dag. Med det banebrydende projekt BoligVærkstedet demonstrerer VELUX Gruppen med en række partnere, hvordan man bygger boliger med et CO2-aftryk på 3,8 kg/CO2/m2/år - tre gange lavere end det nuværende danske lovkrav på 12 kg/CO2/m2/år – og til en pris, der matcher markedsprisen på et étfamiliehus eller rækkehuse i stor skala.

BoligVærkstedet er desuden designet med et stort fokus på at skabe et sundt indeklima ved hjælp af dagslys og frisk luft, og har opnået det bedst mulige indeklima på markedet.

“Som en del af en industri, der står for en stor del af den globale CO2-udledning, ønsker vi at tage ansvar og finde måder at bygge mere bæredygtigt på. Med dette projekt viser vi, hvordan det kan gøres allerede i dag", siger Tina Mayn, Executive Vice President for Products i VELUX Gruppen og fortsætter:

"Jeg er meget stolt af de resultater, vi har skabt med BoligVærkstedet sammen med vores partnere. Dette projekt er et godt eksempel på, hvordan opførelsen af mere bæredygtige, sundere boliger både kan løse klimaudfordringerne inden for vores industri og forbedre vores generelle sundhed. Vi tilbringer trods alt 90% af vores tid indendørs, så et sundt indeklima i vores hjem er afgørende”. 

BoligVærkstedet er den første prototype under det overordnede koncept – Levesteder – som er udviklet af VELUX Gruppen, arkitektvirksomheden EFFEKT og ingeniørvirksomheden Artelia.

Visionen er at gå forrest i byggebranchen og vise, hvordan nytænkningen af byggeri og bygninger kan være med til at løse nogle af de globale klima- og sundhedsudfordringer.

Konceptet er baseret på fem nøgleprincipper, som kan anvendes i både nye og ældre bygninger og samfund: boliger skal være sunde, enkle, skalerbare, til at betale og skal kunne deles over tid.

Materialerne, løsningerne og viden er her allerede

Som en del af projektet BoligVærkstedet har VELUX Gruppen, EFFEKT, Artelia og Enemærke & Petersen gennemført en komplet LCA (Life Cycle Assesment).

Det betyder, at hvert enkelt materiale, design og byggeteknik er nøje udvalgt og kortlagt i forhold til dets CO2-aftryk sammenlignet med tilsvarende i en typisk dansk husstand.

Hvert valg har været igennem en LCA-beregner, som parterne nu stiller gratis til rådighed, så andre kan lade sig inspirere til at komme næsten lige så langt eller længere ned. 

På baggrund af det har partnerne bygget prototyper, der viser, at vi ikke behøver at vente på fremtidens teknologi for at bygge boliger, der gavner både mennesker og planeten.

“Monitoreringen og den grundige vurdering af hvert produkt, materiale og proces har været afgørende for at nå frem til de resultater, som vi kan præsentere med projektet. Det faktum, at vi har været i stand til at nå disse rekordresultater med BoligVærkstedet, er et bevis på, at vi ikke behøver at vente på fremtidige teknologier for at bygge mere bæredygtigt. Materialerne og løsningerne er her allerede - vi skal bare bruge og skalere dem. Jeg håber, at vi kan inspirere byggebranchen til at følge trop”, siger Lone Feifer, direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen.

Partnerprojekt under UNESCO World Capital of Architecture 2023

BoligVærkstedet viser i alt syv prototyper – fem åbne pavilloner og to færdige boliger i fuld skala, der i dag er blevet indviet og åbner for offentligheden på Jordens dag den 22. april 2024.

Som officiel partner til UIA World Congress of Architects i København vil BoligVærkstedet desuden være vært for debatter og aktiviteter, der skal drive og accelerere forandringer i byggebranchen.