Foto: Energifællesskaber Danmark 

Ny interesseorganisation hjælper igangværende og kommende energifællesskaber på vej

af: Emilie Madvig Hansen, klimakonsulent ved Frederiksberg Kommune

Den nystiftede interesseorganisation ‘Energifællesskaber Danmark’ viser, hvordan energifælleskaber kan være et vigtigt led i et fleksibelt og fossilfrit energisystem.


VE-fællesskaber, borgerenergifællesskaber, industrienergifællesskaber – energifællesskaber med sine mange forskellige navne, dukker pludselig op over det hele og deres potentialer synes at være enorme

Men der er stadig behov for at vise, hvordan potentialerne kan forløses samt stille skarpt på, hvad et energifællesskab egentlig er for en størrelse

Det skal den nystiftede interesseorganisation ‘Energifællesskaber Danmark’ hjælpe med. Deres mission er at vise, hvordan energifælleskaber kan være et vigtigt led i et fleksibelt og fossilfrit energisystem.

Ny interesseorganisation skal understøtte udbredelsen af energifællesskaber

Et af de nye bestyrelsesmedlemmer i Energifællesskaber Danmark, Stephan C. Krabsen, arbejder også som Community Manager hos EBO Consult.

De seneste år har de hos EBO Consult rådgivet energifællesskaber i opstart og drift og oplevet en stigende efterspørgsel på hjælp til at etablere energifællesskaber.

Netop den stigende efterspørgsel har været med til at vise behovet for en fælles organisering for energifællesskaber.

”Vores opgave er at skabe en fælles forståelse af, hvad et energifællesskab er. Altså helt konkret, hvad betyder det? Mange tror at opsætning af vindmøller og solceller eller deling af strøm kan gå ind under et energifællesskab. Men det er ikke tilfældet. Opsætning af solceller og vindmøller hedder fx. et solcellelaug og et vindmøllelaug, og ifølge lovgivningen må man ikke sælge strømmen videre fra disse. Så der er en masse misforståelser, som skal ryddes af vejen”, siger Stephan C. Krabsen.

Den nye interesseorganisation skal derfor både være en fælles indgang for dem, der opsøger rådgivning og afklaring, og et fælles talerør når det kommer til dialog med nogle af de store aktører på markedet – fx Energistyrelsen.

Derudover håber organisationen også at kunne være med til at udbrede en klarere fælles forståelse af hvad et energifælleskab er.

Et stort oplysningsarbejde for at sikre fælles definitioner

En del af interesseorganisationens arbejde vil være at udbrede de forskellige definitioner på energifællesskaber og på den måde lave en form for oplysningsarbejde.

“De fleste mennesker har allerede en forudindtaget idé om, hvad energi er, og hvad fællesskaber er. Men der er ikke så mange, der forstår, hvad et energifællesskab er. Og det skal vi hjælpe med at kortlægge”, siger Stephan C. Krabsen.

Energifællesskaber har eksisteret som begreb i adskillige år og er gennem tiden blevet brugt på mange forskellige måder.

Denne uklarhed giver grobund for en række misforståelser, som kan betyde, at færre mennesker tør kaste sig ud i at etablere et lokalt energifællesskab, fordi de simpelthen ikke er klar over, hvad lovgivningen siger på området.

”Vi er gået i et arbejdsmode, hvor vi siger, at nu skal vi til at lave nogle energifællesskaber. Hvis der så opstår nogle problemer, så må vi jo løse det, fordi vi har jo sort på hvidt, at hverken politikere eller Energistyrelsen er interesseret i, at det ikke lykkedes. Det havde selvfølgelig været dejligt hvis det hele var lavet og klappet og klart, at man bare kunne gå i gang. Det er det bare ikke, fordi det er en helt ny ting, hvilket også er derfor, det er meget spændende at arbejde med” Stephan C. Krabsen

Energifællesskaber Danmark er åben for medlemmer og samarbejdspartnere

‘Energifællesskaber Danmark’ skal være et fælles samlingspunkt for eksisterende energifællesskaber, der er lykkedes og kan dele deres gode og dårlige erfaringer.

Den nye interesseorganisation for energifællesskaber havde sin stiftende generalforsamling d. 16. august med valg af bestyrelse og suppleanter.

Bestyrelsen samt suppleanter afspejler foreningens formål med at samle aktører med repræsentanter på tværs af NGO’er, virksomheder, kommuner, boligselskaber m.fl. Hermed er sikret en bred vifte af perspektiver på organisationens arbejde.

”Min opfattelse er umiddelbart, at der er rigtig mange, der rigtig gerne vil etablere energifællesskaber, og det kommer fra alle steder. Alle samarbejdspartnerne, som er nødvendige for at etablere energifællesskaber, de er ret varme på ideen. Og så handler det også om at give Energistyrelsen og politikerne en modspiller, der kan være med til at sætte dagsordnen,” siger Stephan C. Krabsen

Interesseorganisationen er åben for medlemmer og kommer over det næste stykke tid til at igangsætte en række arbejdsgrupper for organisationens arbejde.

Læs mere om medlemskab og besøg organisationens nye hjemmeside her.