Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne 

Krigen i Ukraine fik salget af varmepumper til at eksplodere - men nu falder efterspørgslen

af: Troels Hartung, Bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne

Varmepumper har solgt som varmt brød i adskillige år, og i kølvandet på krigen i Ukraine og den affødte energikrise eksploderede efterspørgslen på de grønne varmeløsninger yderligere. Men i år er salget pludselig stagneret.


Øget bevidsthed om klimaforandringer og et større behov for at reducere CO2-udledningen har sat fut under salget af varmepumper de senere år. 

 markant udvikling i salget af varmepumper som erstatning for olie- og naturgasfyr de senere år.

Varmepumper, kombineret med fjernvarme, spiller en afgørende rolle i udfasningen af olie- og naturgasfyr. 

Klimarådet vurderer, at ca. 400.000 bygninger skal have ny opvarmningsform de kommende år.

Af disse skal 230.000 have varmepumper, mens de resterende 170.000 forventes at få fjernvarme.

Varmepumper er blevet mainstream

Luft/vand-varmepumper og jordvarmepumper er de typer, som typisk erstatter olie- og naturgasfyr.

Og salget af disse har sat nye rekorder år efter år.

I 2016 blev der solgt lidt over 5000 varmepumper. I 2021 var det steget til knap 24.000 solgte enheder.

Udvikling er drevet af flere forskellige faktorer.

For det første har der igennem lang tid været en stigende bevidsthed om, at olie- og gasfyr bidrager til betydelige CO2-udledninger.

Flere virksomheder og borgere har altså fået øjnene op for, at det er nødvendigt at skifte til mere miljøvenlige alternativer som varmepumper.

For det andet har faldende afgifter på el gjort varmepumper endnu mere økonomisk attraktive sammenlignet med traditionelle fyr.

Eksplosion i salget af varmepumper i 2022

I 2022 steg salget af varmepumper i Danmark med næsten 70 pct. sammenlignet med året før, og det samlede salg af varmepumper herhjemme lå sidste år på ca. 40.000 enheder:

Stigningen skyldes ikke mindst krigen i Ukraine, der satte fut under den i forvejen voksende energikrise i Europa med stigende elpriser til følge.

Energikrisen skabte en bølge af konverteringer til varmepumper i hele Europa – drevet frem af forbrugernes ønske om at frigøre sig fra russisk gas.

Udbredelsen af varmepumper i 2022 er endnu mere imponerende taget branchens udfordringer i betragtning.

I kølvandet på coronakrisen blev mange varmepumpeproducenter nemlig udfordret af brudte forsyningskæder, som gjorde det svært at skaffe komponenter til varmepumperne.

Samtidig skreg flere og flere kunder i hele Europa på flere varmepumper.

Branchen fik bugt med forsyningskrisen

Allerede før krigen i Ukraine var produktionskapaciteten altså presset til det yderste, og leveringstiderne for nogle varmepumper gik fra få dage til seks-otte måneder.

Det betød, at mange husejere var nødt til at opvarme hjemmet med historisk dyr gas.

Da energikrisen for alvor ramte, arbejdede branchen på højtryk for at opbygge yderligere produktionskapacitet af varmepumper.

Nedgangen i efterspørgslen på gasfyr betød samtidig, at produktionen af gasfyr blev nedprioriteret til fordel for produktionen af varmepumper, ligesom der blev investeret i helt nye produktionslinjer.

Denne indsats betød, at produktionen af varmepumper blev kraftigt forøget i løbet af slutningen af 2022, og i dag er der i praksis ingen ventetid på at få leveret en varmepumpe.

Opbremsning i salget i 2023

I installationsbranchen blev varmepumper også prioritet højt, og generelt har installatørerne været i stand til at følge med den stigende efterspørgsel.

I 2022 var omkring 1000 årsværk i installationsbranchen beskæftiget med installation af varmepumper, hvilket svarer til ca. to procent af det samlede antal årsværk i installationsbranchen.

På trods af massiv travlhed har installatørsiden altså formået at imødekomme den store efterspørgsel, og at det vil være muligt at øge antallet af konverteringer væk fra olie- og naturgas yderligere.

Antallet af nye ordrer på varmepumper er imidlertid faldet markant siden slutningen af 2022, og nogle installatører melder om en nedgang på mere end 80 procent.

Årsagerne er flere. En af de primære er manglende kommunikation til rigtig mange naturgasejerne, der fortæller om mulighederne for at skifte til fjernvarme.

En anden væsentlig årsag er, at de eksisterende tilskudsordninger ikke fungerer optimalt.

Puljerne åbnes på vilkårlige tidspunkter hen over året og bliver hurtigt tømt for midler.

Forsinkelser i puljeåbninger medvirker derfor til at forhale beslutningsprocessen og sænker dermed tempoet.

Endelig spiller faldende naturgaspriser naturligvis ind, da de mindsker det økonomiske incitament for mange bygningsejere til at skrotte deres gasfyr.

Situationen for varmepumperne er heldigvis, at det fortsat er meget attraktivt at skifte til dem.

Men det er afgørende, at vi hurtigt få sat fart på udrulningen igen, så vi kan fastholde momentum for udfasningen af olie- og naturgasfyrene.