IoT Fabrikken bygger både sensorer og software selv. Her pakkes 170 RoomAlyzer-sensorer til en kunde i Skotland. Fra venstre Jon Wichmann (partner), Mikkel Fischer (partner) og Rikke Füchsel (salgskoordinator). Foto: IoT Fabrikken 

Nyt værktøj gør DGNB-rapportering mere enkelt

af: Katja Kafling, IoT Fabrikken

IoT Fabrikken lancerer nu rapport målrettet DGNB Bygninger i Drift. Rapporten er udviklet i samarbejde med aktører som DEAS A/S, og den skal gøre det lettere for dig at afrapportere.


DGNB Bygninger i Drift.

Det navn er du sikkert stødt på, hvis du arbejder med drift i en virksomhed eller en kommune. Hvis ikke, er der en god chance for, at du kommer til det.

DGNB er oprindeligt en tysk certificeringsstandard, der understøtter en bæredygtig og handlingsorienteret bygningsdrift. I Danmark blev de første bygninger DGNB-certificeret i 2016.

Siden er antallet af DGNB-certificerede bygninger kun vokset støt. Også hos ejendomsforvalteren DEAS, der har ansvaret for mere end 2600 bolig- og erhvervsejendomme herhjeme. 

Hvor DEAS i 2020 certificerede 58 nybyggerier med DGNB, lå tallet i 2022 på 159 nybyggerier.

Slut med ’Excel-gymnastik’

Med mange DGNB-certificeringer på vej, så DEAS et stort behov for et redskab, der kunne skabe et hurtigt overblik og simplificere dataindsamlingen, der indgår i DGNB-afrapporteringen af nybyggerier. 

Det har de nu fået med hjælp fra virksomheden IoT Fabrikken.

IoT Fabrikken har udviklet sensor-systemet RoomAlyzer, der ved hjælp af trådløse sensorer måler på seks indeklimaværdier: temperatur, luftfugtighed, CO2, TVOC, lyd og lys.

For nyligt lancerede IoT Fabrikken en DGNB-rapport som en del af RoomAlyzer-systemet.

Det er en auto-genereret rapport, der kan indstilles efter den virksomhed eller kommune, der skal måle på indeklimaet.

Som bruger slipper man altså for at efterbehandle data i f.eks. Excel.

"Sensoren afleverer data i et enkelt system, som minimerer den “excel-gymnastik”, som typisk er påkrævet ved DGNB-afrapporteringer”, fortæller Søren Vinther Christensen, Energiingeniør hos DEAS A/S. Han fortsætter:

“RoomAlyzer giver os mulighed for at tilpasse rapporten efter både tidsrum og grænseværdier, som passer til kravene for DGNB Bygninger i Drift. Samtidig kan vi hente data ned, så de også giver mening for blandt andet vores investorer og andre interessenter. Data-præsentationen bliver med andre ord automatiseret for os, så vi kan koncentrere os om analysen”, siger han.

Samarbejde med kunder har været uvurderlig

Den nye DGNB-feature i RoomAlyzer gør det muligt med få klik at sortere data, så man kun ser de data, der er relevante for DGNB.

Skal man kun bruge data om energi- og varmeforbruget på et kontor i tidsrummet 07-17 i hverdagene, kan RoomAlyzer levere præcis de data, som så kan vedlægges i afrapporteringen af DGNB Bygninger i Drift.

DEAS har hjulpet IoT Fabrikken med konkret input til, hvad en brugbar rapport skal indeholde.  

Og samarbejdet med DEAS og andre kunder og samarbejdspartnere har været essentielt for udviklingen af den nye feature i RoomAlyzer.

“Det er uvurderligt for os, at kunder som DEAS vil komme med input. Vi er gode til at udvikle sensorer og lave software. Men vi er ikke driftsfolk. Så vi holder ørerne åbne, hver gang en kunde kommer med gode ideer til RoomAlyzer-systemet,’ siger Jon Wichmann, udviklingschef hos IoT Fabrikken.  

Fakta om DGNB:

  • DGNB er en bæredygtighedscertificering målrettet bygninger og byområder.
  • DGNB findes i forskellige udgaver.
  • Certificeringen ’DGNB Bygninger i Drift’ evaluerer en række ting omkring bygninger, herunder indeklimaet, efter kriterierne: Plan, do, check og act.
  • Det vil sige, at du skal planlægge dine mål, opsamle data, analysere data og lægge en handlingsplan til forbedringer.
  • Læs mere om DGNB-certificering her

Foto: RoomAlyzer-systemet indefra. Her kan kunderne udvælge præcis de data, de skal bruge i forbindelse med DGNB Bygninger i Drift-certificeringen, og på den måde forenkle arbejdet med afrapportering

 

Foto: DGNB-certificeringer fås i flere udgaver og på flere niveauer.