Leder: Hockeystaven skal vendes om

af: Heine Knudsen, formand Energiforum Danmark

I slutningen af september fremlagde Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard regeringens klimaprogram. Her stod det hurtigt klart, at vi er kommet endnu længere væk fra målet, end sidst der blev gjort status.


Vi mangler 5,4 mio. tons CO2e-reduktioner for at indfri 2030-målet. Det betyder, at den stejle kurve med CO2-reduktioner frem mod 2050 – også kaldet hockeystaven – er blevet endnu stejlere. 

Men hvorfor vente til sidst? Vedvarende besparelser nu betaler sig tilbage med renters-rente i det store klimaregnskab.

Og der er masser at gøre nu, som er helt uafhængigt af teknologiske landvindinger, men som blot krævet initiativ og opgør med gamle vaner.  

Noget, der virkelig ville rykke, er bedre adgang til forsyningsdata. Det har vi talt om mange gange også på vores konferencer. Men nu sker der noget.  

Det har været en fornøjelse at udarbejde et anbefalingsnotat om forsyningsdata til Energistyrelsen.

Notatet blev udarbejdet i stærkt samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne, DFM og Ejendom Danmark. Notatet indeholder bl.a. et roadmap til bedre adgang til forsyningsdata. I kan læse mere om notatet her i magasinet.

Klassiske dyder som god drift og vedligehold, energiledelse, energistyring, gode udbud, bæredygtige indkøb og renoveringer frem for nedrivning og nybyg, kan også bringe os rigtig langt mod klimamålene.  

Og krydrer man de klassiske dyder med LCA-beregninger, IoT-løsninger og kunstig intelligens, åbenbarer der sig nye mønstre og potentialer. 

Netop alt det vi allerede kan gøre - det man kunne kalde den omvendte hockeystav er temaet, når vi d. 5.-6. marts slår dørene op til Energiforum 2024.  

Her vil 350 energiildsjæle mødes i Nyborg og blive klogere, inspirere hinanden og se på de mange løsninger, som udstillerne kan vise.  

Energiforum 2024 handler om styring og optimering, godt indeklima, data og intelligens og mere bæredygtige valg. Det bliver også en konference, hvor vi går nye veje i afviklingen – glæd dig til det. 

Sæt allerede nu kryds i kalenderen, og del med en kollega.